Meteorológovia prezradili, kedy na Slovensku vyvrcholí arktická zima

TA3 SITA
27.2.2018 10:44

Na Slovensku pokračuje mrazivé počasie. Arktická zima by mala kulminovať v noci zo stredy na štvrtok, na ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahy pred nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko.

Meteorológovia prezradili, kedy na Slovensku vyvrcholí arktická zima
SITA/AP

Výstraha 2. stupňa platí pre celé stredné a sever východného Slovenska, kde môžu teploty v noci klesnúť až na -28 °C. „Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ varujú meteorológovia. Pre južnejšie časti stredného a východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa, teploty môžu klesnúť na -19 °C. Juh západného Slovenska je bez výstrah.

Obyvatelia Devína a Bratislavy môžu vidieť plávať v Dunaji ľady. Ako vysvetlil SHMÚ, ide o koláče ľadovej triešte, ktoré sa mohutne tvoria na rieke Morava. Ľadová triešť vznikne odtrhnutím dnového ľadu, ktorý sa vytvára pri celodenných silných mrazoch, a to zamŕzaním drobných čiastočiek vody, ktorá sa prichytáva na dne toku. Tam sa ľadové kryštáliky navzájom spájajú a hromadia.

Hromadenie dnového ľadu môže upchávať tok. „Momentálne na tokoch celého Slovenska je voda mimoriadne podchladená a mimoriadne nízke teploty vzduchu spôsobujú zosilňovanie ľadových javov v tokoch, informoval SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pred nebezpečenstvom ľadových povodní pre okresy Prievidza a Martin. „Predpokladáme, že sa situácia bude zhoršovať a pribudnú ďalšie okresy s nebezpečenstvom ľadových povodní,“ konštatovali meteorológovia. Koncom týždňa by sa malo začať otepľovať a situácia by sa mala stabilizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok