Čo hrozí krajine v prípade, že sa vraždu novinára nepodarí vyšetriť

TA3 TASR
27.2.2018 09:46

Úkladná vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky tvrdo relativizuje desivosť deväťdesiatych rokov, uviedol bezpečnostný analytik a bývalý novinár Milan Žitný. Zamyslel sa aj nad možnosťou, že zodpovedným orgánom sa nepodarí odhaliť a potrestať páchateľa.

Čo hrozí krajine v prípade, že sa vraždu novinára nepodarí vyšetriť
SITA/Diana Černáková

Gangsterské metódy deväťdesiatych rokov

"Do minulého týždňa sme žili v presvedčení, že divoké roky deväťdesiate s ich gangsterskými metódami, ktoré sme zaznamenávali denne vo všednom živote i v politike, už navždy zmizli z krajiny. Po víkende sme vytriezveli. Už vieme, že to bol omyl. Že môže prísť ešte čosi horšie, a práve vtedy, keď si myslíme, že všetko zlé je už definitívne za nami," povedal Žitný.

"Dvojnásobná vražda posúva Slovensko k nedemokratickým krajinám s vysokou mierou korupcie na jednej strane a nízkou mierou bezpečnosti novinárov na strane druhej, akými sú Ukrajina lebo Rusko, kde vraždy novinárov nie sú žiadnym výnimočným javom. Je ťažké si po takmer tridsiatich rokoch novinárskych skúseností pripustiť myšlienku, že na Slovensku existuje niekto, kto je schopný siahnuť na život novinára," povedal.

Demokratická a bezpečná krajina?

Podľa jeho ďalších slov ak dokážu orgány činné v trestnom konaní odhaliť páchateľov, a to nielen nájomných vrahov (vraha), ale i objednávateľa, budeme môcť hovoriť o ojedinelom excese, ktorý nemá v demokratickej a bezpečnej krajine miesto. A spoločnosť sa vie s takýmto prípadom účinne vysporiadať.

"Ak sa ale nepodarí páchateľa a objednávateľa odhaliť a potrestať, a to čo najrýchlejšie a exemplárne, prispeje to nielen k zhoršeniu 'blbej nálady' v krajine, ale aj k prehĺbeniu nedôvery verejnosti k bezpečnostným a justičným inštitúciám, čo bude len zvyšovať túžbu spoločnosti po 'pevnej ruke', ktorá v krajine 'konečne zavedie poriadok. Vražda novinára je medzníkom, bodom, od ktorého budeme merať, porovnávať a hodnotiť kvalitu života, a nielen toho verejného, na Slovensku už navždy," zdôraznil bezpečnostný analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok