Viete ako správne triediť kovový obal?

TA3 TASR
11.5.2021 05:00

Dôležitým pravidlom pri triedení kovových obalov, najmä nápojových plechoviek, je ich stláčanie pred vyhodením do kontajnera alebo vreca. Odpadom z kovov prislúcha červená farba kontajnera. Čoraz častejšie sa však na ich zber využíva aj spoločné triedenie v žltých kontajneroch, kde sa zbierajú s plastami a veľmi často v tzv. trojkombinácii s plastami a nápojovými kartónmi. Vysvetlil to Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

Viete ako správne triediť kovový obal?
TASR/Jaroslav Novák

"V priemernom kontajneri vieme stláčaním nápojových plechoviek ušetriť aj viac ako 25 percent jeho obsahu, vďaka čomu sa dá veľmi účinne zabrániť jeho preplneniu a v dôsledku toho aj nesprávnemu vyhadzovaniu týchto odpadov do susediacich, najčastejšie, žiaľ, zmesových kontajnerov," povedal Brinzík.

Pripomenul, že kovy patria medzi často využívané materiály a ich výhodou je, že sú podobne ako sklo mimoriadne dobre a prakticky donekonečna recyklovateľné. "A aj preto ich triedenie má obrovský zmysel. Z vyzbieraných kovov sa recykláciou vyrábajú opäť pôvodné výrobky, ale aj nové výrobky, pri ktorých sa kovový materiál využíva," povedal.

Do kontajnerov určených na zber kovových obalov patria najmä obaly od nápojových plechoviek, konzervy, kovové obaly od kozmetických výrobkov, hliníkové fólie a uzávery od rôznych nádob. "Pozor, do kontajnerov na triedený zber nepatrí kovový šrot, zásadne nie ťažké ani ostré kovové predmety, ani elektronika. Takéto odpady patria po správnosti na zberný dvor, prípadne do predajne elektrozariadení," upozornil Brinzík.

Témy: Plechovka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok