Podľa SaS vysvetlila Kolíková kauzy dôveryhodne. Šutaj-Eštok tvrdí, že mala odstúpiť už v januári

TA3
10.5.2021 22:13

Podľa Smeru a Hlasu nemá ministerka Kolíková čo robiť na svojom poste. Predkladateľ návrhu Ladislav Kamenický považuje za paradoxné, že ju koalícia podporí aj napriek tomu, že v parlamente nemá podporu. Ondrej Dostál z koaličnej SaS tvrdí, že argumenty, ktoré boli voči ministerke znesené, boli sčasti konšpirácie blahovského typu a pseudokauzy.

Podľa SaS vysvetlila Kolíková kauzy dôveryhodne. Šutaj-Eštok tvrdí, že mala odstúpiť už v januári

Predkladateľ návrhu Ladislav Kamenický opakovane označil za neprijateľné podnikanie firiem ministerkinho brata a sestry, ktorých je samotná Kolíková spolumajiteľkou. Jej argumentácii, že o okolnostiach a detailoch podnikania súrodencov nevedela, Kamenický neverí.

Kolíková by si mala podľa slov predkladateľa návrhu na jej odvolanie vybrať. Buď chce podnikať alebo je v nejakej funkcii,“ dodal s tým, že OĽANO by chcelo, aby odstúpila, no hlasovať proti nej nebudú. „Pani Kolíková napriek tomu, že v parlamente nemá podporu, je veľmi paradoxné, že koalícia ju podporí a neodvolá ju. Mala by automaticky odstúpiť z funkcie. Táto vláda dojem, že si tu môže robiť čo chce a že jej prejde čokoľvek.“ V kauze nákupov RTVS podal SMER-SD podľa Kamenického oznámenie na Protimonopolný úrad SR, aby ich preveril.

Politické a etické hľadisko

Miloš Svrček tvrdí, že Kolíková odpovedala na všetky otázky strany. Z politického hľadiska boli podľa jeho slov zodpovedané, ďalšia rovina je však etická. „Dôležité je, aby si pani ministerka zodpovedala otázku, či tieto pochybnosti pri jej osobe vplývajú na stav dôveryhodnosti jej justície na Slovensku,“ dodal však, že Kolíkovú "nepotopia".

Podľa Dostála vysvetlila Kolíková všetky pochybnosti a obvinenia „dostatočne, podrobne a dôveryhodne.“ „Tie argumenty, ktoré boli voči nej znesené, boli sčasti konšpirácie blahovského typu, sčasti pseudokauzy,“ dodal. Problém s nekalým konaním je podľa neho vtedy, keď na ňom má nejaký podiel dotknutý verejný funkcionár, v Kolíkovej prípade to tak nebolo.

Odstúpiť mala už v januári

Šutaj-Eštok tvrdí, že Kolíkovej vysvetlenia neboli dostačujúce. „Ľudsky takýto človek nemá čo robiť na pozícii ministerky spravodlivosti,“ tvrdil poslanec zo strany Hlas-SD s tým, že v pléne vystupovala mimoriadne arogantne a slovo pokora jej nič nehovorí. Mimoparlamentnému Hlasu vadia nielen súčasné kauzy, ale aj kauza generála Lučanského. „Už v januári mala vyvodiť politickú zodpovednosť a odstúpiť. Dnes by sme tu nemuseli sedieť,“ dodal Šutaj-Eštok a citoval z listu, ktorý Kolíkovej napísali poslanci OĽANO.

Kolúzna väzba

Svrček tvrdí, že Sme rodina otvorila debatu o kolúznej väzbe ešte minulý rok. "Neviem si predstaviť, aký vplyv by to malo mať, čo sa týka väzby pána Pčolinského presne na túto právnu úpravu." Podľa Šutaja-Eštoka sa podmienky väzby mali riešiť oveľa skôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok