Kolíková počas odvolávania: Fico chce dostať kamošov z väzby

TA3 TASR
10.5.2021 10:26

V pléne národnej rady pokračuje diskusia k návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej. Aktuálne informácie z parlamentu si pripravila kolegyňa Hanka Kostelníková.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) je pripravená čeliť návrhu na vyslovenie nedôvery a zodpovedať všetko potrebné. Vyhlásila to v pléne Národnej rady (NR) SR na začiatku diskusie k návrhu na jej odvolanie. Kritizovala odôvodnenie Smeru-SD, návrh považuje za zúfalé kopanie šéfa strany Roberta Fica, ktorý chce "dostať kamošov z väzby". Ostro sa ohradila voči očierňovaniu svojej rodiny v súvislosti so zákazkami rodinných firiem. "Považujem za chrapúnstvo spôsob, akým sa očierňuje moja rodina," zdôraznila. Návrh na vyslovenie nedôvery Kolíkovej predniesol v pléne Ladislav Kamenický (Smer-SD). Ministerku kritizoval napríklad za reformu súdnej mapy. Ide podľa neho o spôsob, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov. Spomenul tiež spoločnosť MK real a pochybnosti okolo rodinných firiem Kolíkovcov.

Sudcov sa zbavovať nechce

Kolíková reagovala na jednotlivé časti odôvodnenia návrhu. Odmieta, že by sa reformou súdnej mapy chcela zbavovať sudcov. Hovorí, že súdna mapa má prispieť k zefektívneniu justície, umožniť lepšie ohodnotenie justičného personálu a ich kariérneho rastu. Za lož označila aj to, že má na reformu ísť 300 miliónov eur. Takáto suma do justície podľa nej nepôjde ani z fondu obnovy a hoci sú v ňom vyčlenené financie pre spravodlivosť, súvisia i s potrebou digitalizácie a modernizácie súdov. Deklarovala, že pri reforme budú podporovať budovy, v ktorých už súdy sú, a budú ich modernizovať.

Kamery nemôžu byť všade

Vyjadrila sa aj k úmrtiu exprezidenta polície Milana Lučanského. Priznala, že v oblasti prevencie samovrážd vo väzení sa dá niečo zlepšiť. "Keď je človek presvedčený, že takto ukončí svoj život, nedá sa tomu zabrániť, aj keby ste ho monitorovali 24 hodín," uviedla a poukázala na to, že nie všade môžu byť kamery. Pripomenula, že zriadila komisiu na prešetrenie úmrtia a nepreukázalo sa cudzie zavinenie. Tvrdí, že maximum urobili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže aj v prípade úmrtia advokáta Ľubomíra Krivočenka. Vyjadrila ľútosť nad oboma úmrtiami.

Zároveň odmieta tvrdenia, že rozdelila 700-tisíc eur mimovládnym organizáciám, ktoré Smer-SD vníma ako stratu zmyslu pre realitu. Kolíková hovorí, že z dotačnej schémy šli financie napríklad pre linku pomoci deťom či na podporu pomoci rodinám s autistami alebo sluchovo postihnutými deťmi.

S Gálom nemala dobrý vzťah

Na adresu obvinení súvisiacich s rodinnou firmou Kolíkovcov Elektronika uviedla, že táto firma reálne pracuje a podobné zákazky ako s RTVS má aj s inými televíziami a firmami. Zopakovala tiež, že na verejné obstarávanie prenájmu novej budovy Ministerstva spravodlivosti SR nemala vplyv. Pripomenula, že exministerka Lucia Žitňanská do procesu prizvala aj mimovládne organizácie a výberové konanie napokon prenechala Gáborovi Gálovi. Kolíková tvrdí, že s ním nemala dobrý vzťah a výber pre nový priestor Gál spustil v čase, keď odchádzala z rezortu.

Kamenický hovoril aj o firme MK, ktorá má byť rodinnou firmou Kolíkovcov. Okrem brata ministerky v nej figurovala aj Kolíkovej nevlastná sestra, ktorá podľa neho spreneverila peniaze firmy. Malo ísť o financie, ktoré bežní nájomníci zverili spoločnosti na spravovanie financií na správu domu. Odsúdená bola podľa neho za to, že neoprávnene vybrala peniaze pre vlastnú potrebu. Kamenický spochybňuje, že by Kolíková nemala vedieť o odsúdení svojej nevlastnej sestry. Kritizuje tiež, že neskoro skončila ako konateľka spoločnosti. MK real tiež podľa Kamenického niekoľko rokov neoprávnene podnikala, keď si neskôr zapísala do svojej činnosti poskytovanie vlastníkom bytov a nebytových priestorov správcovské služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok