Mazurek vinu odmieta, proces označil za politický

TA3 TASR
26.2.2018 21:33

Poslanec za Kotlebovu ĽSNS Milan Mazurek sa postavil pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, aby čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

Mazurek vinu odmieta, proces označil za politický
SITA/Peter Rusko

Hanlivé výroky

Dôvodom majú byť jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus. Obžalovaný svoju vinu odmietol, označil to za "politický proces". "Som nevinný v plnom rozsahu," vyhlásil na súde poslanec. Odmietol vypovedať a tiež reagovať na akékoľvek otázky pred súdom. On ako aj jeho obhajoba považuje žalobu za nedôvodnú, podľa nich je založená na špekuláciách, skutok nenapĺňa žiadne znaky trestného činu, navyše všetky dôkazy vraj boli vykonané v rozpore s trestným poriadkom.

Počas celodenného procesu postupne vypovedali štyria svedkovia, okrem moderátora rádia i bývalý priateľ obžalovaného ešte z detstva. Ten konštatoval, že v časoch, keď končili základnú školu a začínali strednú, sa mal Mazurek vyjadrovať, že "cigáni vyberajú odpadkové koše, robia bordel a sú špiny". Holokaust údajne popieral a v súvislosti s Hitlerom mal pochybovať o tom, či je všetko pravda o ňom, čo sa hovorí. Obžalovaný uviedol, že je to lož.

Vystúpil aj Mazurekov asistent

Milan Mazurek sa obhajoval časťou svojho vystúpenia v rozprave v NR SR, a to ešte v časoch pred rozhlasovým vysielaním, z ktorého má jasne vyplývať, že neútočí na rasu. Pozná "množstvo slušných cigánov" na východe Slovenska, žije s touto menšinou od narodenia a nemá s ňou žiadne problémy. Jeho slová sa vraj týkali "asociálov, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme".

Ako svedok vystúpil pred ŠTS aj poslanecký asistent Mazureka. Podľa neho každý má právo na slobodu slova a poslanec vraj povedal iba to, čo si myslia mnohí občania. Pred súdom chcel citovať slová premiéra Roberta Fica na sneme Smer-SD v Prešove v roku 2016, ktoré sú údajne podobné. Ako tvrdí, ak stojí pred súdom Milan Mazurek, mali by byť potom stíhaní aj ostatní politici. Samosudca to zamietol a upozornil svedka, aby sa držali predmetu obžaloby.

Skandovali pred budovou

ŠTS ešte pred procesom odsúdil poslanca NR SR trestným rozkazom na peňažný trest 5000 eur. Podľa Mazureka skutočným trestom pre neho by však bola strata poslaneckého mandátu, ktorý získal v riadnych demokratických voľbách. Voči trestnému rozkazu podal odpor a ten podal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, pretože trest sa mu zdal byť nízky. Sudca preto nariadil hlavné pojednávanie.

Na ňom sa zúčastnili niektorí poslanci NR SR za ĽSNS, ďalších okolo 300 prívržencov stáli od rána pred budovou ŠTS v centre mesta so slovenskými vlajkami i transparentmi a skandovali: Miňo sme s tebou!, Sloboda slova!, Hanba! alebo Policajný štát!, čo bolo počuť až do zaplnenej súdnej siene a tiež hymnu, ktorú si niekoľkokrát počas dňa pustili. Popoludní sa ich rady preriedili. Medzi protestujúcimi bol i poslanec NR SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok