Tak takto?!: Pandémia ako sociálny experiment

TA3
10.5.2021 08:53

Po vyše roku reálneho života s pandémiou koronavírusu sa podriaďujeme opatreniam, ktoré by sme si donedávna neboli ochotní pripustiť.

Tak takto?!: Pandémia ako sociálny experiment
SITA/AP

Pravidlá a detaily nášho každodenného života nastavujú odborníci. Od nich záleží, či naše deti pôjdu do školy, či budeme smieť ísť pracovať do kancelárie spolu s kolegami, či môžeme ísť cvičiť do fitka, na kávu či obed do reštaurácie. Našu slobodu limituje potreba mať testy či očkovať sa. Dokonca sa už väčšina ľudí ani nepozastaví nad tým, že informáciu o svojom zdravotnom stave musí v podobe potvrdenia o negatívnom teste, prekonanom covide či očkovaní ukázať esbéeskárovi pri vchode do banky či obchodu.

Politici stále držia krajinu v núdzovom stave a občania v podstate nemajú na výber. Nesmú dokonca ani opustiť krajinu, pretože ísť na dovolenku za hranice je zakázané. A ak nás za ne pustia, budeme potrebovať kovid pasy. Namiesto debaty o počasí sa väčinou prvá otázka po stretnutí s priateľmi či rodinou týka očkovania. A pravidiel.

Sme ešte stále slobodní ľudia so slobodnou vôľou? Ako vnímame neustále obmedzenia a zákazy? Čo tento stav robí s našou psychikou?

O dopade pandemických opatrení na náš duševný stav, ale aj o tom, kde je kritická hranica a čo sa stane potom, ak ju prekročíme, bude dnes reč v relácii Tak takto?! o 12:30. Pozvanie Anky Žitnej prijala psychiatrička Soňa Belanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok