Iveta Radičová odišla z SDKÚ-DS

TASR, TA3
3.5.2012 19:22

Expremiérka Iveta Radičová dnes po 2004 dňoch odišla z SDKÚ-DS tak, že do ústrednej kancelárie strany doručila list. Informuje o tom internetový portál denníka Sme s tým, že Radičová už nevidí dôvod, aby sa zúčastnila na straníckom kongrese, ktorý bude 19. mája. Pôvodne avizovala, že zo strany vystúpi tam.

Iveta Radičová odišla z SDKÚ-DS
ČTK

Bývalá podpredsedníčka SDKÚ-DS podľa Sme neodporúča, kto z trojice Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný by sa mal stať predsedom po Mikulášovi Dzurindovi, a nechystá sa ani na návštevu straníckeho kongresu o dva týždne. "Oznámila som po páde vlády, že v politike končím a toto vyhlásenie platí," povedala na margo svojej budúcnosti.


Radičová o SDKÚ-DS hovorí ako o reformnej strane, ktorá zlepšila postavenie Slovenska. "Má jedinú možnosť – druhú šancu a novú štartovaciu čiaru," uviedla pre Sme s tým, že strana potrebuje aj novú víziu.
Expremiérka vraj neuvažovala, že by si to ešte mohla s odchodom z politiky rozmyslieť. "Myslím, že už nemám právo sa uchádzať o dôveru občanov vo voľbách," povedala ako šéfka kabinetu po páde vlády na jeseň minulého roka.


Napriek jej vyhláseniam však veľká časť politikov očakáva, že by mohla v roku 2014 kandidovať v prezidentských voľbách. "Bolo nám to ľúto a je nám to ľúto – a aj mne osobne, ale je to jej slobodné rozhodnutie," povedala Žitňanská.


"Je to silná osobnosť, ktorá si určite dobre zvážila, ako chce pokračovať vo svojej kariére. Nejaké prehováranie by ani nebolo na mieste," podotkol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Na otázku, či by mala SDKÚ podporiť Radičovú, pokiaľ by sa predsa rozhodla ísť do prezidentských volieb, podľa Sme povedal, že by malo ísť o kandidáta, ktorý zjednotí celú stredopravú scénu.
"Stále nevidím lepšieho prezidentského kandidáta ako Iveta Radičová, tak verím, že kandidovať bude a vyhrá," odvetil na otázku, či by sa mala vrátiť do politiky poslanec Miroslav Beblavý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok