Vláda schválila výstavbu novej väznice, postaví ju súkromník

TA3 TASR
26.2.2018 16:18

V Rimavskej Sobote – Sabovej vyrastie nový mužský väzenský ústav s kapacitou 832 miest. Štát ho chce postaviť formou verejno-súkromného partnerstva, vláda v stredu schválila návrh realizácie projektu jeho výstavby.

Nepriaznivý vývoj počtu väznených

Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej uložila začať výber koncesionára, ktorý bude mať na starosti projektovanie, výstavbu, ale aj prevádzku a údržbu novej väznice. Spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom má šéfka rezortu následne predložiť definitívne znenie koncesnej zmluvy. Výstavbou novej väznice chce štát riešiť dlhodobo nepriaznivý vývoj počtu väznených osôb, prekračovanie ich ubytovacích kapacít, nepriaznivý technický stav väzenských objektov a dohnať investičný dlh a nedostatočné financovanie potrieb väzenstva.

Pripravuje sa i na situáciu, keď môžu byť stovky Slovákov odpykávajúcich si trest v členských štátoch EÚ premiestnené do domovskej krajiny. Snaží sa tiež aspoň čiastočne naplniť odporúčanie Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. Ubytovacia plocha jedného väzňa by sa tak mala zvýšiť zo súčasných 3,5 (štyri u žien) na šesť metrov štvorcových.

Väznicu postaví súkromný partner

Dvadsaťročná koncesia má podľa odhadov rezortu predstavovať celkový náklad 222,7 milióna eur. Ďalších 154 miliónov eur štát minie v rámci zvýšených výdavkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Štúdia uskutočniteľnosti pritom ukázala, že najvhodnejšie je využitie verejno-súkromného partnerstva. Koncesná zmluva by mala byť uzatvorená po dostavaní väznice na roky 2021 až 2041.

Súkromný partner by mal väznicu postaviť a prevádzkovať s výnimkou činností, ktoré môže zabezpečovať jedine štát. Tými sú napríklad stráženie a práca s odsúdenými. Koncesionár bude mať povinnosť zabezpečiť 60-percentnú zamestnanosť odsúdených, čo znamená 300 až 400 pracovných miest.

Z plánovanej ubytovacej kapacity 832 miest má 720 slúžiť pre štandardný výkon trestu odňatia slobody, 36 miest bude v otvorených oddeleniach. Pre špecializované oddiely bude vyčlenených 76 miest. Väznica má spĺňať najprísnejšie kritériá bezpečnosti na úrovni maximálneho stupňa stráženia, vrátane umiestnenia odsúdených na doživotné tresty.

Obsadenosť bola 99,66 percenta

Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan pri predstavení zámeru informoval, že bude potrebné prijať 298 nových príslušníkov ZVJS a 42 civilných zamestnancov. Na konci uplynulého roku bolo v slovenských ústavoch 10.200 väznených. Ku koncu októbra ubytovacie kapacity dosiahli obsadenosť 99,66 percenta. Pri prepočte ubytovacej plochy štyri štvorcové metre na jedného odsúdeného bola ubytovacia kapacita využitá dokonca na 102,1 percenta.

Ministerstvo predpokladá, že počet väznených bude aj naďalej rásť a v ďalších desiatich rokoch presiahne hranicu 11.000. Na nástup do výkonu trestu čaká viac ako 1600 odsúdených a v zahraničí je vo väzniciach 900 odsúdených Slovákov, ktorí by mohli byť presunutí v budúcnosti na Slovensko. Z 18 väzenských zariadení, ktoré sú dnes v prevádzke, je 13 starších ako 30 rokov. Väčšina ústavov nemá žiadne alebo len veľmi obmedzené možnosti na rozširovanie, pripomenul rezort.

Chýbajúce kapacity

Výber lokality reaguje na chýbajúce kapacity výkonu trestu v oblasti juhu stredného a východného Slovenska. Trend je tiež umiestňovať odsúdených tak, aby boli čo možno najmenej narušené rodinné väzby. Nerovnomerné rozmiestnenie väzníc je problémom i pre pracovníkov sociálnej kurately, probačných a mediačných úradníkov. To všetko znižuje účinnosť resocializácie.

Rimavskú Sobotu si štát zvolil dávnejšie. Ešte v roku 1995 tu zakúpil areál Štátneho semenárskeho majetku. V súčasnosti ho ZVJS využíva ako otvorené oddelenie pre 65 odsúdených s minimálnym stupňom stráženia. Oddelenie tu ostane aj po dostavaní novej väznice, akurát sa zníži jeho kapacita. Perspektívne by v tomto areáli mohol v budúcnosti vyrásť aj ďalší detenčný ústav v závislosti od toho, ako bude postačovať detenčný ústav v Hronovciach. Ten by malo Slovensko po rokoch príprav dokončiť v nasledujúcich rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok