Postcovidový syndróm sa môže prejaviť aj u bezpríznakových

TA3
7.5.2021 21:29

Mnoho pacientov, ktorí prekonali covid trápia dlhodobé zdravotné problémy. Viaceré štúdie z celého sveta dokazujú, že ide o postcovidový syndróm. Tzv. dlhý covid ohrozuje aj malé deti. O tom, ako sa prejavuje, pri akých symptómoch by mali rodičia zbystriť pozornosť, a prečo ho majú aj bezpríznakoví pacienti sme v relácii Pozrime sa na to hovorili s odborníkmi a pacientom, ktorého dlhý covid trápi doteraz.

Postcovidový syndróm sa môže prejaviť aj u bezpríznakových
TA3

Hudobník a divadelník Ivan Matejovič sa najskôr k ochoreniu staval iba ako "k silnejšej chrípke". Koronavírusom SarS-Cov-2 sa nakazil v januári. Po týždni, ako sa infikoval, dostal horúčky a musel si privolať sanitku. Z nitrianskej nemocnice ho previezli do Martina, kde ho pripojili na kyslík. Aj niekoľko mesiacov po tom, ako prekonal covid, stačí, aby prešiel 20 metrov a zadýcha sa.

"O covide sa dá povedať, že je to multiorgánové poškodenie," hovorí primár Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Peter Michalka z Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby s tým, že u každého pacienta sa môže prejaviť inak, no takmer vždy sú postihnuté pľúca.

Zatiaľ čo počas prvej vlny sa väčšinou nakazili len rodičia, s príchodom nových mutácií pozorujú lekári nákazu aj u detí. "Najmenšie bábätko, ktoré koronavírus prekonalo a bolo hospitalizované, má aj po 12 týždňoch ťažkosti," uviedla v relácii primárka Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie NÚDCH Iveta Neuschelová s tým, že nad postcovidovým syndrómom sa uvažuje až vtedy, ak ide o postihnutie po 12 týždňoch. Postcovidový syndróm sa môže prejaviť aj u detí, ktoré boli počas nákazy asymptomatické. Deti môžu dýchať plytko, môže ich škriabať v hrdle, môžu mať bolesť hlavy či celého tela.

Aj dlhé mesiace po prekonaní covidu môžu dospelí ľudia trpieť rôznymi príznakmi. Ide aj o srdcovo-cievny systém, ale aj psychiku, pripomína podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Beata Havelková. Pacienti, ktorí covid prekonali, môžu mať sklon k úzkostiam či depresiám. Zároveň sú to aj rodinní príslušníci, ktorí môžu mať úzkostné stavy. Otázkou je podľa nej, či ide len o prechodný stav. Je dôležité si všímať všetky symptómy.

Čím to je, že pacientovi s bezpríznakovým priebehom sa po polroku prejavia zdravotné problémy, ako celková slabosť či únava? "Odpoveď nie je jednoznačná," povedal Michalka s tým, že aj u bezpríznakových je disbalancia imunitného systému. "Samotný vírus má vplyv na bunky," hovorí primár Michalka. Ako vysvetlil u niektorých pacientov môže dôjsť aj k tzv. zjazvovateniu pľúc.

U detí okrem postcovidového syndrómu evidujú aj tzv. PIMS (Pediatrický multisystémový inflamačný syndróm). "Je to niečo porovnateľné ako bol kedysi Kawasaki syndróm," povedala Neuschlová s tým, že PIMS je skôr u detí školského veku, teda u detí od 7 rokov a viac. Ak sa u dieťaťa po 6-8 týždňoch prejavia prejavy horúčky, či bolesti brucha, treba myslieť na to, že môže ísť o PIMS, ktorý môže v prípade neriešenia skončiť u dieťaťa zle. Ako uviedla, už teraz majú účinné protokoly liečby na to, aby deti dostali do normy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok