Budeme mať liek proti ťažkému priebehu covidu? Lieková agentúra ho už hodnotí

TA ČTK
7.5.2021 13:06

Európska lieková agentúra dnes oznámila, že začala s priebežným hodnotením prípravku k liečbe ochorenia Covid-19 od britskej spoločnosti GlaxoSmithKline a firmy Vir Biotechnology. Agentúra tak formálne začala s procesom potrebným pre schválenie lieku a jeho predaj na území Európskej únie. Liek sotrovimab má zabrániť ťažkému priebehu ochorenia a znížit riziko hospitalizácie.

Budeme mať liek proti ťažkému priebehu covidu? Lieková agentúra ho už hodnotí
SITA/AP ilustračné

Výbor pre humánne liečivé prípravky Európskej liekovej agentúry zatiaľ skúma dáta z testu vykonávaných v laboratóriách a na zvieratách. Ďalšie výsledky testovanie dostane agentúra od výrobcu neskôr. Agentúra bude posudzovať, či môže podanie lieku zabrániť hospitalizácii alebo smrti u nehospitalizovaných pacientov, ako naznačili doterajšie výsledky testov.

Pre definitívny verdikt o pomere prínosov a rizík agentúra rozhodne až na základe väčšieho objemu dát. Termín rozhodnutia bude podľa agentúry závisieť na rýchlosti dodania dát z klinických štúdií.

Sotrovimab, známy taktiež pod názvami VIR-7831 a GSK4182136, sa naviaže na proteíny vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Keď sa protilátka na tento proteín naviaže, znemožní vírusu vstupovať do buniek ľudského tela. Podľa očakávaní autorov lieku to zníži riziko hospitalizácie nakazených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok