Z jabĺk z okolia Černobyľu vyrobili alkohol, smeroval do Británie

TA3/TASR
7.5.2021 10:43

Ukrajinské úrady zadržali prvé fľaše "remeselného liehu" vyrobeného z jabĺk vypestovaných v blízkosti odstavenej atómovej elektrárne Černobyľ. Spoločnosť Chernobyl Spirit Company uviedla, že 1500 fliaš alkoholického nápoja Atomik bolo zhabaných 19. marca a následne odvezených na kyjevskú prokuratúru. Polícia zásielku objavila v pálenici nachádzajúcej sa v Karpatoch.

Z jabĺk z okolia Černobyľu vyrobili alkohol, smeroval do Británie
TASR

Nápoj je prvým černobyľským spotrebným produktom od jadrovej katastrofy v roku 1986, tvrdia jeho výrobcovia. Tí teraz čakajú na výsledok vyšetrovania ukrajinskej bezpečnostnej služby, ale nevedia, prečo došlo k zadržaniu tejto zásielky, ktorá smerovala do Británie.

Pokus vedcov

Na čele spoločnosti, ktorá vyrába Atomik, stoja vedci pôsobiaci v uzavretej zóne černobyľskej atómovej elektrárne s rozlohou 4000 štvorcových kilometrov - na území, ktoré bolo po katastrofálnej havárii opustené. Ich štúdie zahŕňajú pestovanie experimentálnych plodín s cieľom zistiť, či by sa obilie a ďalšie plodiny vypestované v tejto zóne mohli použiť na výrobu potravín bezpečných pre konzumáciu.

Jablká pre inkriminovaný destilát rastú v bývalom rajóne Narodyči - v oblasti, ktorá leží v bezprostrednej blízkosti danej zóny, kde je poľnohospodárska činnosť stále prísne zakázaná. Spoločnosť plánuje použiť časť svojich ziskov na pomoc komunitám na Ukrajine - vrátane rajónu Narodyči -, ktoré sú stále postihnuté ekonomickými dôsledkami jadrovej katastrofy.

Jedna z najväčších katastrof

Černobyľská atómová elektráreň, bývalé zariadenie zo sovietskej éry, sa v apríli 1986 stalo dejiskom dosiaľ najzávažnejšej jadrovej havárie v dejinách ľudstva. Počas záťažovej skúšky vybuchol jeden z reaktorov a veľkú časť Európy zasiahol rádioaktívny mrak. Z okolia elektrárne evakuovali desaťtisíce obyvateľov. Areál je odvtedy spustnutý, tak ako neďaleké mesto Pripjať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok