Korčok rokoval v Taliansku. S krajinou chce posilniť vzťahy

TA3 TASR
6.5.2021 21:55

Slovenská republika má záujem posilňovať väzby s Talianskom aj v záujme silnej Európy, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Ivan Korčok na svojej prvej oficiálnej návšteve Talianska. Šéf slovenskej diplomacie rokoval v Ríme so svojím talianskym rezortným partnerom Luigim Di Maiom a štátnym tajomníkom pre európske záležitosti Vincenzom Amendolom.

Korčok rokoval v Taliansku. S krajinou chce posilniť vzťahy
Tomáš Bokor/MZVEZ SR

Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. "S ministrom Di Maiom sme sa zhodli na veľkom potenciáli pre zintenzívnenie vzájomného politického dialógu. Som presvedčený, že moja dnešná návšteva môže byť začiatkom oživenia bilaterálnej spolupráce vo viacerých oblastiach. Či už medzi policajnými zbormi a generálnymi prokuratúrami v kontexte boja proti organizovanému zločinu, ale aj v oblasti kultúry, či v sektore dopravy a infraštruktúry," povedal Korčok.

Šéfovia diplomacií rokovali aj o aktuálnych zahraničnopolitických otázkach, vrátane rozširovania Európskej únie o krajiny západného Balkánu, boja proti hybridným hrozbám, ako aj o problematike migrácie. Na stretnutí s Vincenzom Amendolom Korčok hovoril o Konferencii o budúcnosti Európy a národných plánoch obnovy. "So štátnym tajomníkom Amendolom sme sa zhodli, že plány obnovy umožnia prijímanie reforiem, ktoré urobia naše krajiny modernejšími, zelenšími a odolnejšími voči ekonomickým turbulenciám," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Súčasťou programu pracovnej návštevy bolo aj položenie kvetov k pamätníku Alexandra Dubčeka na Largo di Bratislava, ktorý bol slávnostne inaugurovaný v roku 2011 za prítomnosti vtedajšieho prezidenta Giorgia Napolitana a predsedu NR SR Pavla Hrušovského. "Som rád, že odkaz Alexandra Dubčeka rezonuje v Taliansku dodnes," uviedol Korčok. "Práve Taliansko a Univerzita v Bologni si v roku 1988 uctili Dubčeka udelením čestného doktorátu honoris causa, ktorý si Dubček osobne prevzal," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok