Kremský načrtol, odkiaľ chcú vziať na Matovičovu reformu

TA3
6.5.2021 21:29

Dobrý štát má v ťažkých časoch pomáhať, povedal v Téme dňa poslanec Peter Kremský, ktorý za súčasnej situácie vidí zmysel v 200-eurovom príspevku pre rodičov, ktorý predstavil Igor Matovič. Poslanec z SaS Peter Cmorej by zase za súčasnej situácie znížil dane, a nedokáže si predstaviť, odkiaľ ich chce expremiér na štedrý príspevok získať.

Kremský načrtol, odkiaľ chcú vziať na Matovičovu reformu
TA3

Dobrý štát by mal v ťažkých časoch pomôcť, v lepších zobrať viac, zaplatiť dlhy a odložiť na horšie časy, povedal predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský z OĽANO s tým, že práve teraz by mal štát ľuďom pomáhať, pretože mnohí prišli o zamestnanie či biznis.

Poslanec z SaS Peter Cmorej si myslí, že lepšie, ako dať peniaze ľuďom, je im ich nezobrať. Dúfa, že už žiadna ďalšia vlna nepríde, a preto by dane a zaťaženie práce skôr znižoval. Myslí si, že prevádzky, ktoré krízou utrpeli, mali masívnejšie podporovať. Ako uviedol, aj dlh, ktorý máme - 60 % HDP - je vysoký, na konci roka to podľa neho "pokojne môže byť 65 % HDP". "Sme na hrane toho, čo sa dá zvládať," uviedol v relácii poslanec.

Tomáš: USA sa helikoptérové peniaze vyplatili

Sme v špecifickej situácii, Slovensko je postihnuté pandémiou a menia sa aj ekonomické postupy. Ako povedal poslanec Erik Tomáš, aj zahraniční analytici odporúčajú štátom si požičať peniaze. Je mu ľúto, že Slovensko je, čo sa pomoci týka, v rebríčku na chvoste. "Bohužiaľ, teraz keď by sme mali vyjsť z krízy, tak mnoho firiem a živnostníkov kľačí na kolenách. My ich ešte chceme dusiť zvýšením daní," povedal Tomáš. Vláda podľa neho nebola dostatočne odvážna a neprijala tzv. helikoptérové peniaze. Amerike, ktorá toto opatrenie zaviedla, sa to podľa neho oplatilo. Ekonomika sa naštartovala a "ľudia majú peniaze na míňanie". Cmorej mu oponoval, že požičané peniaze, nemôžeme "míňať na bežné výdavky".

"Je to hoax, ktorý sa tu objavil," povedal na margo údajne zamýšľanej 25-percentnej DPH z dielne ministerstva financií Kremský. Myslí si, že existuje viacero zdrojov, z ktorých je možné získať na návrh Matoviča peniaze. Ako Kremský povedal, jedným z nich je poriadne vyberať dane či účinná ľútosť pri daňových trestných činoch, kde by sa dala vybrať aspoň jedna miliarda.

Podľa Cmoreja Richard Sulík počul informáciu o 25-percentnej DPH priamo od Igora Matoviča, ktorý tvrdí, že si to nepamätá. Myslí si, že je lepšie mať jednoduchší systém, a nie rôzne úrovne DPH. Pri gastrosektore si dokáže predstaviť dočasné zníženie DPH.

Ako uviedol Erik Tomáš, rapídne zvyšovanie DPH by postihlo najzraniteľnejších - dôchodcov či nízkopríjmových ľudí. S Kremským nesúhlasí, že je možné na daňových únikoch vybrať ročne ďalšiu miliardu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok