Vedec či youtuber? Prieskum ukázal, akú kariéru by rodičia vybrali deťom

TA3 TASR
6.5.2021 17:37

Kariéru vedca by svojim deťom vybralo len 17 percent z vyše 1000 respondentov, ktorí sa zúčastnili na prieskume zameranom na výber povolania i dôležitosť vedy v spoločnosti. Za budúcnosť svojho dieťaťa by túto profesiu uprednostnili pred kariérou televízneho moderátora či poslanca, alebo youtubera.

Vedec či youtuber? Prieskum ukázal, akú kariéru by rodičia vybrali deťom
TASR/AP (ilustračné)

Vyplýva to z online prieskumu zameraného na dôležitosť vedy a vedcov v spoločnosti, ktorý 16. až 18. februára organizovala agentúra 2muse pre ESET Science Award. Respondenti zároveň v prieskume súhlasili s dôležitosťou vedy pre spoločnosť a nevyhnutným zlepšením podmienok pre vedecký výskum. "Až 89 percent opýtaných súhlasí s tým, že vedecká práca je pre rozvoj a prosperitu spoločnosti nesmierne dôležitá, 86 percent vníma za nevyhnutné zlepšiť podmienky pre vedu," uvádzajú realizátori.

V prieskume rodičia uprednostnili povolanie vedca ako možnú budúcnosť dieťaťa pred televíznym moderátorom, poslancom i youtuberom. Príťažlivejšou víziou pre rodičov je však povolanie lekára, ktoré by svojmu dieťaťu vybrala takmer polovica respondentov (47 percent). Opýtaní by tiež mali radi zo svojich detí IT špecialistu (45 percent), právnika (35 percent) alebo architekta (20 percent).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok