USA sú na strane Ukrajiny, ruskí vojaci sú stále na hraniciach

TA3 TASR
6.5.2021 14:24

Pri hraniciach s Ukrajinou stále zostáva významný počet ruských vojakov. Počas návštevy Kyjeva to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Šéf americkej diplomacie vyzval Moskvu, aby upustila od agresívneho správania. Do Kyjeva prišiel ako prvý vysoko postavený predstaviteľ USA od nástupu Joea Bidena do prezidentského úradu.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken počas štvrtkovej návštevy Ukrajiny vyzval Rusko, aby upustilo od agresie voči Ukrajine. "Stojíme pevne pri vás... a chceme, aby Rusko upustilo od bezohľadných a agresívnych krokov," vyhlásil Blinken počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Vieme, že Rusko časť svojich vojsk z hranice stiahlo, ale tiež vieme, že značná časť vojsk tam zostáva," uviedol ďalej Blinken.

Zelenskyj uvítal podporu zo strany USA, avšak dodal, že Ukrajina jej "zúfalo" potrebuje viac. "Myslíme si, že Rusko sťahuje svoje vojská príliš pomaly, preto je možné, že nám stále hrozí nebezpečenstvo," uviedol Zelenskyj.

Cieľom Blinkenovej jednodňovej návštevy má byť podpora Kyjevu v súvislosti s nedávnym cvičením ruských vojsk neďaleko ukrajinskej hranice. "V mene prezidenta Bidena tu chcem zdôrazniť náš partnerský záväzok k podpore zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny," uviedol Blinken.

Návštevu začal stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Stretol sa tiež s hlavou ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolitom Epifanijom, s ktorým diskutovali o oddelení ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu. Vyjadril tiež podporu ukrajinským predstaviteľom v boji proti korupcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok