Druhý Remiáš, útok na demokraciu. Politici reagujú na smrť novinára

TA3 SITA TASR
26.2.2018 11:36

Násilná smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny je v týchto hodinách na Slovensku témou číslo jeden. Polícia potvrdila, že v dome vo Veľkej Mači pravdepodobne došlo k dvojnásobnej úkladnej vražde. K šokujúcej udalosti sa vyjadrili politici z opozície i koalície. Pozrite si ich reakcie.

Vracia sa do Bratislavy

„Ruším celý svoj plánovaný program a vraciam sa do Bratislavy. Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko preto, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení,“ reagoval minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že je "nešťastný a zdrvený".

Ak sa ukáže, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je to podľa Veroniky Remišovej z OĽANO vražda na úrovni Róberta Remiáša a minister vnútra musí odísť z politiky. Ako povedala, vražda je okrem iného dôsledok neustálych útokov predstaviteľov vládnej koalície vrátane predsedu parlamentu Andreja Danka a predsedu vlády Roberta Fica, ktorí namiesto poukazovania na konkrétne nesprávne informácie v médiach (ak sa také vyskytli) útočili na novinárov vo všeobecnosti a dehonestovali ich. „Tak, ako nemôže byť krajina slobodná a prosperujúca bez dobrých politikov, tak nemôže byť ani bez dobrých novinárov. Preto by sa žiadny politik, ktorí má rád našu krajinu, nemal snažiť o potláčanie slobodných médií,“ zdôraznila.

Útok na slobodu tlače a demokraciu

„Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť všetkých novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme,“ reagoval prezident Andrej Kiska. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám zavraždeného novinára a jeho priateľky. Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi. Takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné," uviedol na Facebooku šéf parlamentu Andrej Danko.

Vražda dvoch mladých ľudí podľa premiéra Roberta Fica je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. "Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku," upozornil premiér.

Čo urobili s trestným oznámením

SaS chce v súvislosti s vraždou na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu vypočuť policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Na brífingu to povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý zároveň s podpredsedníčkou parlamentu Luciou Ďuriš Nicholsonovou vyjadrili úprimnú sústrasť rodinám oboch zavraždených.

"Vieme toho príliš málo, aby sme dokázali vynášať akékoľvek súdy," uviedla Ďuriš Nicholsonová a zároveň sa pýtala, "čo urobila polícia s trestným oznámením novinára Kuciaka, ktoré podal hneď po tom, ako sa mu (podnikateľ Marián) Kočner vyhrážal". Podľa podpredsedníčky NR SR sa mal minister vnútra postarať o to, aby sa investigatívny novinár cítil na Slovensku bezpečne. Ak je podľa Galka pravda, že 44 dní bolo oznámenie novinára pohadzované v rámci policajných oddelení, pokladá to za fatálne zlyhanie polície. "Toto je dôvod na to, aby Tibor Gašpar a Robert Kaliňák skončili vo svojich funkciách. Očakávame od polície, že všetci budú pracovať na tomto prípade," podotkol.

"Nechceme žiť v mafiánskom štáte," reagoval šéf Obyčajných Igor Matovič. "Idem osloviť všetkých predsedov opozičných demokratických strán, aby sme urobili spoločný pochod ZA Jána Kuciaka a jeho partnerku ... a PROTI mafii, ktorá im vzala život a ľuďom, ktorí mafiu legitimimujú, keď robia s nimi ako vysokopostavení politici výhodné obchody a bývajú v ich bytoch na hradnom vršku," uviedol na sociálnej sieti.

Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov

"Slovensko nemôže byť krajinou, kde vraždia novinárov," vyhasila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v reakcii na vraždu investigatívneho novinára a jeho priateľky. "Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú," uviedla.

Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Zároveň vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí. "Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť," uvádza Most-Híd vo svojom stanovisku.

Ľútosť a znepokojenie nad vraždou vyjadril aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Vo vyhlásení vyjadruje pozostalým zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky hlbokú sústrasť. „Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, keď budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom,“ dodal Kollár.

„Sme zhrození. Rodine Jána Kuciaka, rodine jeho priateľky, a jeho kolegom vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ reagoval Ivan Štefunko, predseda Progresívneho Slovenska. „Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu deväťdesiatych rokov.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok