Miestenky na olympiádu potvrdené. V Tokiu sa predstavia stolní tenisti Balážová a Pištej

TA3/TASR
6.5.2021 13:00

Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise Ľubomír Pištej a Barbora Balážová sa kvalifikovali na olympijské hry v Tokiu v mixe. Podarilo sa im to na základe postavenia v rebríčku olympijskej kvalifikácie, v ktorom im ako najlepšiemu európskemu páru patrí šieste miesto. Už predtým si vybojoval miestenku vo dvojhre Wang Jang.

Slovenský pár bol blízko k postupu na Olympijské hry na základe rebríčka už vlani pred odložením hier v dôsledku pandémie koronavírusu. Teraz sa ich miestenka potvrdila, 6. miesto si udržali aj v klasickom svetovom rebríčku. Medzinárodná stolnotenisová federácia potvrdila postup Pišteja a Balážovej na OH Slovenskému stolnotenisovému zväzu vo štvrtok ráno. "Padol nám kameň zo srdca, hoci informáciu, že postavenie v rebríčku bude Ľubovi s Bašou stačiť, vieme už viac ako rok. Tri roky sme poctivo pracovali a snažili sa toto dosiahnuť, takže zoficiálnenie ich postupu je prirodzené vyústenie nášho úsilia. V mixe sa na OH predstaví šestnásť párov, my tam ideme zo šiestej pozície a máme vyššie ambície, ako sa len zúčastniť na tomto vrcholnom podujatí, ktoré je sviatkom všetkých športovcov," uviedol reprezentačný tréner SR Jaromír Truksa.

Čakali na oficiálne oznámenie

Pištej s Blážovou čakali, že sa na základe rebríčka kvalifikujú na OH už vlani a do Tokia pôjdu s cieľom pobiť sa o najvyššie méty. "My sme to viac-menej vedeli rok. Samozrejme, keď je to potvrdené na oficiálnej listine, tak to už niečo znamená. Našou ambíciou bude zahrať čo najlepšie a minimálne potvrdiť rebríčkové postavenie, ale máme vyhliadky aj na prekvapenie. Chceme sa o to pokúsiť a určite spravíme pre to maximum," uviedla v správe Barbora Balážová, ktorá štartovala aj na OH 2016 v Riu de Janeiro.

Zabojujú o medailu

Pre jej partnera to bude premiéra pod piatimi kruhmi. "Je to očakávaná správa, na ktorú sme čakali dosť dlho, ale napokon sme sa aj dočkali. Vyvoláva to vo mne pocit spokojnosti, lebo máme za sebou dlhú cestu. Stálo nás to veľa driny a chcelo to počas uplynulých rokov zúčastňovať sa na turnajoch a dosahovať konštantne dobré výsledky. Už sme však konečne tam a teraz sa musíme čo najlepšie pripraviť na to, aby sme dosiahli svoj cieľ. Všetci vieme, aký je. Sme šiesty pár na svete, takže v Tokiu treba dosiahnuť výsledok, ktorý by zarezonoval medzi športovou verejnosťou," vyhlásil Pištej naznačujúc medailovú nádej v mixe, ktorý je prvýkrát v programe OH.

Wang Jang si vybojoval účasť v Tokiu na marcovom turnaji svetovej olympijskej kvalifikácie jednotlivcov v katarskej Dauhe. Pod piatimi kruhmi sa predstavil už v Riu de Janeiro, kde Slovensko reprezentovali aj Balážová a Eva Ódorová. Tá sa predstavila aj na olympiáde v Pekingu 2008. V samostatnej histórii reprezentovala krajinu ešte Valentina Popovová v roku 1996 v Atlante.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok