Únia uvažuje o uvoľnení patentov na vakcíny, USA a Britániu kritizuje

TA3 TASR
6.5.2021 12:04

Brusel je pripravený diskutovať o návrhu na pozastavenie platnosti patentov na vakcíny proti infekčnej chorobe covid-19, ktorý v stredu podporili aj Spojené štáty. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Únia uvažuje o uvoľnení patentov na vakcíny, USA a Britániu kritizuje
TASR/AP

Zároveň však podľa agentúry AFP zdôraznila, že prioritou Európy bude zvýšenie globálnych dodávok a nepriamo kritizovala Spojené štáty a Britániu za obmedzenie vývozu vakcín.

"Európska únia je taktiež pripravená rokovať o akomkoľvek návrhu, ktorý efektívne a pragmaticky rieši túto krízu," uviedla von der Leyenová na on-line konferencii.

Z toho dôvodu sú podľa nej v Bruseli "pripravení diskutovať o tom, ako by návrh Spojených štátov vzdať sa duševného vlastníctva vakcín mohol pomôcť dosiahnuť tento cieľ."

USA plánuje uvoľniť patenty

Splnomocnenkyňa americkej vlády pre obchodné záležitosti Katherine Taiová v stredu uviedla, že Washington podporuje návrh na celosvetové pozastavenie platnosti patentov farmaceutických firiem na vakcíny. Tento krok privítal aj generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ešte vlani v októbri návrh na pozastavenie spomínaných patentov na pôde Svetovej obchodnej organizácie spoločne predložili India a Juhoafrická republika. Ak by bol ich návrh schválený, potom by vakcíny mohla vyrábať každá technologicky schopná firma, čím by sa očkovanie stalo rýchlejšie dostupným aj chudobnejším krajinám.

V apríli vyzvalo prezidenta USA Joea Bidena viac ako 60 bývalých hláv štátov a vlád, vrátane niekdajších lídrov Británie a Francúzska, a vyše 100 nositeľov Nobelovej ceny, aby tento návrh podporil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok