Úspech pre Muska. Po nevydarených pokusoch zvládla raketa Starship testovací let

TA3
6.5.2021 08:30

Prototyp rakety Starship spoločnosti SpaceX Elona Muska konečne zvládol testovací let aj s pristátím. Úspech prišiel po štyroch neúspešných pokusoch. Práve táto raketa má v budúcnosti prepravovať ľudí na Mars.

Prototyp lode, ktorá má letieť na Mars, dosiahol po štarte zo základne Boca Chica v americkom štáte Texas výšku približne desať kilometrov a následné úspešne pristál. Počas letu vykonal sériu testovacích manévrov. Všetky štyri predošlé skúšobné lety prototypov tejto lode skončili výbuchom.

Stredajší skúšobný let sa nezaobišiel bez menších problémov, keďže loď krátko po pristátí zachvátil v jej spodnej časti menší požiar. Plamene však boli rýchlo uhasené vodným delom. Podľa Johna Inspruckera, leteckého inžiniera a bývalého plukovníka Vzdušných síl Spojených štátov, ktorý pravidelne komentuje živé prenosy zo skúšobných letov prototypov lode Starship, nebol tento požiar ničím nezvyčajným, keďže motory Starshipu využívajú ako zdroj paliva tekutý metán. Dodal, že inžinieri stále pracujú na riešení problémov s dizajnom lode.

Pozastavený kontrakt

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír v piatok oznámil, že v rámci programu Artemis, ktorého hlavným cieľom je obnovenie letov človeka na Mesiac, si vybral na spoluprácu práve spoločnosť SpaceX. Tá bude mať za úlohu postaviť lunárny modul, ktorý dostane astronautov na povrch Mesiaca do roku 2024. Space X porazila v súťaži o kontrakt v hodnote 2,9 miliárd amerických dolárov spoločnosti Blue Origin a Dynetics. Avšak po tom, ako obidve tieto spoločnosti podali sťažnosť na to, že tento kontrakt bol udelený iba jednej spoločnosti, ho NASA v piatok pozastavila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok