Pfizeru by sa mohli dočkať aj päťdesiatnici, očakávame veľké dodávky vakcín

TA3 TASR
6.5.2021 06:00

Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou sa oproti minulému týždňu opäť zlepšila. Krajina bude od budúceho týždňa v prvom, teda ružovom stupni varovania. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského by sa po analýze prerozdelenia vakcín mohli Pfizerom očkovať aj ľudia od 50 rokov.

Pfizeru by sa mohli dočkať aj päťdesiatnici, očakávame veľké dodávky vakcín
TASR/Jaroslav Novák (Ilustračná fotografia)

Zaočkovaných postupne pribúda

"Zaočkovanosť v jednotlivých vekových skupinách nám narastá. Najvýraznejšiu zaočkovanosť aspoň prvou dávkou máme vo vekovej skupine 70 až 80 rokov, kde je zaočkovanosť na úrovni približne 64 percent. Vidíme po jednotlivých týždňoch, ako nám skupiny narastajú. Cieľom je dosiahnuť úroveň aspoň okolo 80 percent, obzvlášť vo vysokých vekových kategóriách," povedal šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Zočkovanosť je podľa údajov ministerstva zdravotníctva momentálne na úrovni 21 % prvou dávkou.

zaokovanos1140_c0a80401-b2cb-4004.jpg

Lengvarský povedal, že termíny na najbližší víkend na očkovanie sú už obsadené. Nevylúčil, že pri dostatku vakcín v treťom štvrťroku by si ľudia mohli vybrať jednu z registrovaných vakcín, ktorou by chceli byť očkovaní. Minister bude mať vo štvrtok 6. mája k dispozíci analýzu na prerozdelenie vakcín. Následne by sa mohlo umožniť očkovať vakcínou od Pfizeru aj vekovú kategóriu ľudí od 50 rokov.

Koľko vakcín očakávame?

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva očakávame do konca mája na Slovensku dodávku celkovo 1 534 150 vakcín. Z toho vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech má byť 1 047 150, vakcín Moderna príde 134 000, vakcín AstraZeneca bude 313 000 a vakcín Johnson & Johnson 40 000.

vakciny-dodvky_0a140371-b321-da5c.png

Lengvarský pripomenul, že 26. júna je termín na spustenie aplikácie COVID pass v celej Európe. "Predpokladám, že od toho sa potom budú odvíjať politiky jednotlivých štátov, či už v uvoľňovaní svojich opatrení alebo prijímaní občanov iných štátov na svojom území," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok