Neboli sme obranyschopní? Gajdoš podáva trestné oznámenie

TA3 TASR SITA
26.2.2018 10:09

Minister obrany Peter Gajdoš podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom sú údajné výroky, ktoré mali spochybňovať obranyschopnosť nášho štátu počas odstávky vrtuľníkov Mi-17.

Nariadil hĺbkovú kontrolu

"Obranyschopnosť Slovenskej republiky bola za môjho pôsobenia v pozícii ministra zaručená 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Kto hovorí niečo iné, tak klame a úmyselne poškodzuje dobré meno rezortu obrany," vyhlásil Gajdoš.

Rezort obrany nariadil hĺbkovú kontrolu tvorby skladových zásob agregátov leteckej techniky. Minister prisľúbil, že ihneď po skončení auditu bude o jeho výsledkoch informovať. "Ak tam budú nejaké pochybenia, ako tomu bolo v prípade muničných skladov, prijmeme potrebné opatrenia," povedal minister. Ministerstvo zastavilo prevádzku vrtuľníkov Mi-17 z dôvodu anonymného podnetu, ktorý informoval o zanedbaní potrebných kontrol strojov. Rezort preto z bezpečnostných dôvodov pozastavil ich prevádzku až do času, keď sa skončia potrebné previerky technického stavu.

Rezort obrany tieto tvrdenia odmieta, bezpečnosť pilotov, posádok je pre ministerstvo najdôležitejšia. „Išlo o preventívne opatrenie, ktorého cieľom je vylúčiť čo i len najmenšie podozrenie, že by mohla byť ich používaním ohrozená bezpečnosť pilotov, posádky a pasažierov,“ pripomenul Gajdoš a podotkol, že ak má ktokoľvek informácie o závažnom porušení zákona, je povinný takúto skutočnosť oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Prvý z vrtuľníkov bol opäť prevádzkyschopný v sobotu, ďalšie dva stroje by mali byť vo vzduchu v najbližších dňoch.

Podľa Galka bola obranyschopnosť ohrozená

Odstavenie vrtuľníkov Mi-17 podľa poslanca strany Sloboda a Solidarita Ľubomíra Galka ohrozuje obranyschopnosť štátu. Ako uviedol ešte v piatok, existujú isté podozrenia, že sa generálne opravy na vrtuľníkoch vykonávali iba fiktívne.

„Privítame, ak minister na výbor pre bezpečnosť a obranu prinesie k nahliadnutiu aspoň niektoré dokumenty o vykonaných technických prehliadkach a opravách vrtuľníkov, u ktorých je podozrenie, že mohli byť sfalšované,“ uviedol poslanec Galko. Pokiaľ by sa podozrenia potvrdili, podľa Galka by išlo nielen o spreneveru verejných financií, ale aj o hazardovanie so životmi jednotlivých posádok vrtuľníkov.

Vzdušné sily Ozbrojených síl SR majú aj naďalej v pohotovosti pozemné pátracie a záchranné skupiny a v prevádzke sú aj vrtuľníky UH-60 M Black Hawk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok