Jarčuška po testoch na protilátky: Sme na dobrej ceste ku kolektívnej imunite

TA3 TASR
4.5.2021 13:02

V Košiciach ukončili dvanásťdňové bezplatné testovanie na protilátky proti koronavírusu. Spolu odobrali takmer deväť a pol tisíc vzoriek. Vo štvrtine prípadov objavili v krvi testovaných protilátky.

Jarčuška po testoch na protilátky: Sme na dobrej ceste ku kolektívnej imunite
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa v rámci klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo 9463 ľudí, ktorí doposiaľ neboli očkovaní ani prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Protilátky zistili približne u štvrtiny z nich. Testovať budú aj v domovoch sociálnych služieb. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárila (LF UPJŠ) a vedenie mesta Košice.

Zhruba 25 percent obyvateľov Košíc a blízkeho okolia malo po vyhodnotení týmito testami protilátky. Z nich zhruba 12 percent prekonalo ochorenie COVID-19 v dávnejšom období - pravdepodobne počas prvej vlny. Zvyšok mal vytvorené protilátky po prekonaní ochorenia počas druhej vlny pandémie,“ spresnila prednostka ústavu epidemiológie a prodekanka LF UPJŠ Monika Halánová. U jedného percenta záujemcov našli protilátky triedy IgM, čo znamenalo, že sa u nich pravdepodobne aktuálne vyskytuje ochorenie COVID-19.

Niektorí sa testovali aj viackrát

Predpokladá, že kompletná správa z klinickej štúdie bude k dispozícii koncom leta. Dodala tiež, že niektorí záujemcovia sa prišli dať otestovať viackrát. „Zostalo nám ešte vyše 500 testov, ktoré použijeme na zistenie prítomnosti protilátok u nezaočkovaných klientov domovov dôchodcov a zariadení sociálnych služieb v Košiciach a okolí,“ doplnila Halánová.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice a člena ústredného krízového štábu Pavla Jarčušku sa výsledky štúdie zhodujú s predpokladom odborníkov, že zhruba 20 až 30 percent ľudí už prekonalo ochorenie COVID-19. „Ak k tomu pripočítame zhruba 20 percent populácie na Slovensku, ktorá už je očkovaná aspoň jednou dávkou vakcíny proti COVID-19, tých 45 percent je relatívne priaznivé číslo. Pomôže nám aj v rozhodovaní o tom, koľkými dávkami vakcín budeme očkovať. Môžem povedať, že aj po postupnom uvoľňovaní opatrení sme na začiatku dobrého budovania kolektívnej imunity,“ povedal.

Ostražitosť je potrebná

Na protilátky sa záujemcovia mohli prísť dať dobrovoľne otestovať v závere apríla. Cieľom štúdie je pochopenie tvorby uvedených protilátok, zistenia kolektívnej imunity obyvateľov na východe Slovenska či zistenie skutočného výskytu ochorenia COVID-19 v Košiciach a ich okolí.

Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že naďalej je potrebná ostražitosť. Zároveň oznámil predĺženie prevádzky veľkokapacitného odberného miesta pre antigénové testovanie v budove magistrátu. Fungovať bude do konca tohto mesiaca vždy v piatok od 12.00 do 18.00 h a počas oboch víkendových dní medzi 9.00 až 17.00 h.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok