Čínskou vakcínou sa už začala zaoberať Európska lieková agentúra

TA3 TASR
4.5.2021 12:58

Európska agentúra pre lieky v pondelok oznámila, že začala priebežné posudzovanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinovac.

Čínskou vakcínou sa už začala zaoberať Európska lieková agentúra
TASR/AP

Kým nebude dostatok dôkazov

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie sa rozhodol začať s posudzovaním na základe výsledkov priebežných laboratórnych a klinických štúdií. Tie potvrdzujú, že vakcína Vero Cell spúšťa tvorbu protilátok, ktoré sa zameriavajú na koronavírus SARS-CoV-2 a môžu pomôcť v ochrane pred ochorením COVID-19.

EMA podľa svojich vyjadrení bude údaje priebežne vyhodnocovať s cieľom zistiť, či prínosy vakcíny prevážia nad rizikami. Posudzovanie bude pokračovať, až kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov na oficiálne schválenie vakcíny na použitie v EÚ.

Ako vakcína funguje?

Vakcína Vero Cell obsahuje inaktivovaný koronavírus SARS-CoV-2 a nemôže vyvolať ochorenie COVID-19. Takisto obsahuje pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede organizmu na vakcínu. "Nateraz nie je známe, kedy bude táto vakcína registrovaná," uviedol v utorok Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Priebežné hodnotenie však umožňuje proces urýchliť.

EMA v súčasnosti priebežne posudzuje aj ruskú vakcínu Sputnik V a očkovacie látky od americkej spoločnosti Novavax a nemeckej firmy CureVac. Na použitie v EÚ agentúra dosiaľ schválila štyri vakcíny od americko-nemeckého konzorcia Pfizer/BioNTech, americkej firmy Moderna, britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a amerického výrobcu Johnson & Johnson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok