Niektorí sa nakazili aj po očkovaní. Mikasov úrad vysvetlil dôvody

TA3
4.5.2021 10:35

Vakcíny proti Covid-19 sú účinné, no v ojedinelých prípadoch môže ochorieť aj osoba, ktorej už bola podaná vakcína. Ako na svojom webe informoval úrad verejného zdravotníctva, u zaočkovaných osôb zaznamenali do 22. apríla 6141 prípadov pozitivity.

Niektorí sa nakazili aj po očkovaní. Mikasov úrad vysvetlil dôvody
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Úrad vysvetlil, že hoci sa zaočkovaní nakazia aj po vakcinácii, očkovanie chráni pred ťažkým priebehom infekcie s potrebnou hospitalizáciou, a takisto znižuje riziko úmrtia. Do 22. apríla 2021 zaznamenal úrad verejného zdravotníctva 6141 prípadov pozitivity SARS-CoV-2 u zaočkovaných osôb. Podľa zverejnených informácií, tento počet nepresahuje hranicu 0,5 %.

"Po prvej dávke vakcíny išlo o 4647 prípadov pozitivity, čo je 0,47 % zo všetkých 987 555 zaočkovaných osôb. Po druhej dávke vakcíny bez ohľadu na čas, ktorý uplynul po jej podaní, sme zaznamenali celkom 1494 prípadov pozitivity, čiže 0,4 % z 382 953 zaočkovaných druhou dávkou," uvádza úrad na svojom webe.

Osôb, ktoré sa nakazili po viac ako 14 dňoch od podania druhej dávky vakcíny, úrad eviduje 609. Predstavuje to 0,16 % zo zaočkovaných druhou dávkou vakcíny. Ako uvádza, dôvodov na to existuje viacero. Jedným z nich je, že žiadna očkovacia látka nemá stopercentnú schopnosť vyvolať u očkovaného tvorbu protilátok. Úrad uviedol, že to závisí aj od imunity očkovanej osoby. Ďalší dôvod, prečo môže dôjsť v takomto prípade k infekcii je, že nemožno vylúčiť, že sa zaočkovaný infikoval tesne pred podaním vakcíny.

Úrad pripomína, že očkovanie predstavuje nielen ochranu jednotlivca, ktorý je zaočkovaný, ale aj kolektívnu ochranu komunity a celej spoločnosti. "Očkovanie zabezpečuje vysokoúčinnú ochranu pred ochorením, bráni šíreniu nákazy v populácii, priamo napomáha znižovať počet úmrtí na COVID-19 a v konečnom dôsledku znižuje záťaž na zdravotnícke zariadenia a systém starostlivosti o pacientov," pripomína úrad verejného zdravotníctva.

Podiel pozitívnych po očkovaní 2. dávkou:

  • Pozitívni do 14 dní: 0,23 %
  • Pozitívni po 14 dňoch: 0,16 %

(Zdroj: uvzsr.sk)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok