O referende sa vedú spory 20 rokov. Podľa Procházku naň majú ľudia právo

TA3
4.5.2021 06:00

Petičný výbor za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách odovzdal prezidentke petičné hárky s viac ako 600 000 podpismi občanov. Prezidentka by mala vyhlásiť referendum do tridsiatich dní, alebo sa môže obrátiť s otázkou na Ústavný súd SR. O tom, či občania majú právo hlasovať o skrátení volebného obdobia, sme sa rozprávali s ústavným právnikom Radoslavom Procházkom.

O referende sa vedú spory 20 rokov. Podľa Procházku naň majú ľudia právo
TASR/Pavel Neubauer

Názory pre aj proti

Môže alebo nemôže byť vyhlásené referendum o skrátení volebného obdobia? Podľa Procházku je takéto referendum ústavnoprávne legálne a legitímne. Upozornil, že spory sa o tejto otázke vedú už 20 rokov a "veľa rozumných ľudí si myslí opak". Procházka potvrdil, že referendum je prípustné a mohlo by byť vyhlásené. Keďže argumenty sú na jednej aj na druhej strane, prezidentka by sa podľa neho mohla v tejto veci obrátiť na Ústavný súd SR.

"Minimálne 90 poslancov môže skrátiť volebné obdobie," upozornil Procházka s tým, že takýto ústavný zákon bol už niekoľkokrát prijatý. "Mne sa nezdá úplne korektné predstierať, že 90 poslancov Národnej rady SR má viac práv, ako ľudia, od ktorých moci sa právomoc parlamentu odvodzuje," vysvetlil ústavný právnik.

"Aj Ústava SR hovorí, že občania Slovenskej republiky vykonávajú svoju moc priamo, alebo prostredníctvom svojich volených zástupcov," vyjadril sa Procházka. Volebné obdobia sa doteraz nikdy neskracovali inak, než ústavným zákonom, upozornil Procházka.

Prečo je dobré obrátiť sa na Ústavný súd

Procházka je za to, aby sa otázka referenda riešila na Ústavnom súde SR. "Dáva mi logiku, ísť do toho procesu, na konci ktorého môže byť zásadný výsledok." Aj pre organizátorov referenda má zmysel obrátiť sa na Ústavný súd, myslí si Procházka.

"Ak by referendum bolo platné a vopred sa uskutočnilo s tým, že Ústavný súd ho odobril, tak si len veľmi ťažko viem predstaviť na strane parlamentu dôvod, ten výsledok poprieť," vysvetlil Procházka. "Ale naopak, ak sa referendum uskutoční bez toho, aby prešlo ústavnou kontrolou, tak si viem predstaviť, že výrazná väčšina parlamentu bude spochybňovať záväznosť jeho účinkov," zhrnul právnik.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok