Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčšie závody na svete uskladnia cez stlačený vzduch až do 10 GWh

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalifornia sa stane domovom dvoch nových závodov na uskladnenie energie stlačeného vzduchu, pričom každý z nich si bude nárokovať korunu za najväčší systém skladovania energie bez vodného hospodárstva na svete. Závody vyvinuté spoločnosťou Hydrostor budú mať výkon 500 MW a budú schopné ukladať viac ako 4 GWh energie.

Keď sa svet posúva smerom k obnoviteľnej energii, skladovanie energie je čoraz dôležitejšie. Stiahnuť uhlíkové emisie na nulu si bude vyžadovať porciu technológií, ktoré zahŕňajú prečerpávanú vodnú energiu, obrovské lítium-iónové batérie, nádrže plné roztavenej soli alebo kremíka, či ťažké bloky uložené vo vežiach.

Prečerpávaná voda predstavuje asi 95 percent svetových zariadení na skladovanie energie z elektrickej siete s gigawattovou kapacitou, ktoré sú v prevádzke od 80. rokov. Problém je v tom, že na vybudovanie prečerpávacej vodnej elektrárne, je potrebný konkrétny typ miesta a ohromné množstvo betónu na vybudovanie zariadenia, ktoré nie je úplne bez emisií. K emisiám skleníkových plynov prispieva aj tlejúca vegetácia uviaznutá v priehradách. Najväčšie megabatérie sú iba v rozsahu 200 MW / MWh, plánujú sa však inštalácie väčšie ako 1 GW.

Ďalšou technológiou, ktorá sa používa už celé desaťročia, je skladovanie energie pomocou stlačeného vzduchu, ktoré dokáže ukladať energiu na úrovni siete a je spoľahlivá ako čerpanej vodnej energie bez obmedzení, pokiaľ ide o to, kde môžete postaviť zariadenie. Závod McIntosh, ktorý funguje v americkom štáte Alabama od roku 1991, je stále jedným z najväčších závodov na skladovanie energie na svete s výkonom 110 MW a 2,86 GWh.

Nové závody spoločnosti Hydrostor sú však pripravené získať titul najväčších na svete a poskytujú takmer dvojnásobnú úložnú kapacitu. Budú fungovať na aktualizovanej verzii technológie nazvanej ako pokročilé uskladňovanie energie stlačeného vzduchu (v skratke A-CAES).

Pilotný závod spoločnosti Hydrostor na pokročilé uskladňovanie energie stlačeného vzduchu (A-CAES) v kanadskom Ontariu.

Technológia A-CAES využíva prebytočnú elektrinu zo siete alebo z obnoviteľných zdrojov energie na prevádzku vzduchového kompresora. Stlačený vzduch sa potom uskladňuje vo veľkej podzemnej nádrži, kým nie je potrebné poslať do siete. V tomto okamihu sa uvoľňuje cez turbínu na výrobu elektriny, ktorá ju dodáva späť do elektrickej sústavy.

Namiesto odvádzania tepla generovaného pri stlačení vzduchu systém Hydrostor toto teplo zachytáva a uchováva ho v samostatnej tepelnej akumulačnej nádrži. Pomocou neho potom ohrieva vzduch, ktorý je privádzaný do turbínovej stanice, čo zvyšuje účinnosť systému.

Technológia Hydrostor A-CAES tiež využíva nádrž s uzavretým okruhom na udržanie konštantného tlaku počas prevádzky. Zásobáreň je čiastočne naplnená vodou a pri privádzaní stlačeného vzduchu sa voda natláča do samostatného vyrovnávacieho zásobníka. Neskôr, keď je potrebný vzduch, sa voda čerpá späť do zásobárne na uskladnenie vzduchu a tlačí vzduch von smerom k turbíne.

Na podobnom systéme malo pracovať aj európske zariadenie s názvom Projekt RICAS 2020, kde sa teplo skladovalo na neskoršie použitie. Projekt však od roku 2018 ustal a nesplnil svoj cieľ do roku 2020. Ďalší podobný projekt, CRYOBattery vo Veľkej Británii, skladuje stlačený vzduch ako kvapalinu v podchladenej komore a rýchlo ho zohrieva, aby ho v prípade potreby energie premenil späť na plyn.

Spoločnosť Hydrostor tvrdí, že oba systémy A-CAES budú uchovávať dokopy až 10 GWh energie a poskytnú tak osem až 12 hodín energie do úplného vybitia. Tento druh dlhodobého skladovania energie je zásadný pri prechode na obnoviteľnú energiu a prevádzka týchto zariadení by mala trvať viac ako 50 rokov.

Prvý závod sa má postaviť v Rosamondu v Kalifornii. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, mal by byť spustený do prevádzky v roku 2026. Druhý závod bude tiež postavený v Kalifornii, presné umiestnenie však ešte len bude oznámené.