Vakcínu Pfizer testujú proti indickému variantu, prvé výsledky sú známe

TA3 TASR
28.4.2021 14:05

Riaditeľ a spoluzakladateľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin v stredu vyjadril presvedčenie, že vakcína proti koronavírusu, ktorú BioNTech vyvinul spolu s americkou farmaceutickou firmou Pfizer, je účinná i proti indickému variantu vírusu.

Vakcínu Pfizer testujú proti indickému variantu, prvé výsledky sú známe
TASR/AP

"Indický variant ešte stále testujeme, avšak má rovnaké mutácie, aké sme už testovali a voči ktorým naša vakcína zaberá," povedal Šahin s tým, že si je istý jej účinnosťou aj v tomto ohľade. India čelí prudkému nárastu prípadov nákazy a úmrtí a narastajú obavy, že tzv. indický variant nového koronavírusu B.1.617 môže viesť k vážnej zdravotnej katastrofe.

Svetová zdravotnícka organizácia v noci na stredu informovala, že indický variant koronavírusu bol zistený vo viac ako 1200 genómových sekvenciách v najmenej 17 krajinách sveta. WHO však tento variant zatiaľ neklasifikovala ako znepokojujúci - čo by znamenalo, že je nebezpečnejší alebo nákazlivejší než pôvodný vírus -, ale len ako "hodný pozornosti".

Očkovacia látka od konzorcia Pfizer/BioNTech bola prvou, ktorá na Západe získala autorizáciu regulačných úradov, a odvtedy ju nasadili na použitie v desiatkach krajín na celom svete. Šahin vzhľadom na proces schvaľovania tejto vakcíny v Číne uviedol, že súhlas na použitie je "veľmi možný v júli". Dodal, že "sme takmer na konci so všetkými otázkami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok