Americký odborník na vakcíny v TA3: Vývoj vírusu je potrebné sledovať

TA3
27.4.2021 13:58

O vakcínach bolo už veľa povedané, no napriek tomu sa okolo nich stále vynára veľa otázok. V Európe bola témou najmä AstraZeneca a jej dočasné pozastavenie pre možnú tvorbu krvných zrazenín, v Spojených štátoch mali zas podobnú kauzu s vakcínou od Johnson & Johnson. Je vakcína jediná zbraň, ktorá dokáže zastaviť pandémiu? Na túto tému sme sa bližšie rozprávali s americkým epidemiológom z Yale University, doktorom Richardom Martinellom, ktorý sa zaoberá vývojom vakcín. Doktor Martinello vystúpil aj na virtuálnom podujatí DNA DAY na pozvanie Veľvyslanectva USA na Slovensku.

Americký lekár Richard Martinello upozorňuje, že je dôležité uvedomiť si, že ako pri všetkých liekov, aj pri očkovaní zažívame vedľajšie účinky. V USA bolo na určitý čas zastavené očkovanie vakcínou Johnson & Johnson, keď sa objavili správy o krvných zrazeninách. Lekár sa však tejto vakcíny zastal a tvrdí, že je veľmi bezpečná. Podľa neho asi u jednej osoby z milióna sa môžu objaviť krvné zrazeniny. Riziko krvných zrazenín je však podľa neho aj pri fajčení či antikoncepcii.

Vývoj vírusu je potrebné sledovať

Priznal, že v minulosti trval vývoj nových vakcín 10 či 20 rokov. Dôvodom boli financie a dlhé testovanie. Pri pandémii bolo však dôležité, aby prišla vakcína rýchlo, preto sa skombinovali niektoré kroky, ktoré sa predtým uskutočňovali samostatne. Aj vďaka tomu mohli prísť vakcíny na trh tak rýchlo.

Zároveň však dodáva, že je potrebné venovať sa tomu, ako sa vírus vyvíja a mení. Keďže k zmene dochádza rýchlo, nie je prekvapivé, že sa neustále objavujú nové mutácie. Vedci však sledujú ich vývoj v čase aj kvôli tomu, aby vedeli prispôsobiť vakcíny, ak by to bolo potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok