Tvrdé vyhlásenie Vyšehradskej štvorky voči Rusku zastavil Orbán

TA3 TASR
27.4.2021 12:52

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvork prijali v pondelok spoločné vyhlásenie odsudzujúce Rusko, avšak tvrdšie sformulovanému postoju, ktoré navrhovalo Poľsko, zabránil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Uviedol to v utorok spravodajský server hvg.hu s odvolaním sa na webový server euractiv.com.

Tvrdé vyhlásenie Vyšehradskej štvorky voči Rusku zastavil Orbán
SITA/AP

Chceli zastaviť plynovod Severný prúd 2

Poliaci navrhovali vyzvať Rusko, aby zastavilo projekt plynovodu Severný prúd 2, spájajúci Rusko s Nemeckom, pričom do tohto vyhlásenia voči Rusku chceli zakotviť aj rozhodné stanovisko v otázkach Ukrajiny a Bieloruska.

Podľa euractiv.com napokon premiéri V4 schválili relatívne krátku spoločnú deklaráciu, v ktorej vyjadrili solidaritu s Českou republikou a odmietli ilegálne násilné činy, ktoré spáchali ruskí agenti.

Orbán v súvislosti s pondelňajšou schôdzkou premiérov vyšehradského zoskupenia zverejnil na Facebooku iba poznámku: "Stojíme na strane Česka".

Reakcia na Vrbětice

Pondelkové stretnutie premiérov V4 formou videokonferencie zvolal poľský premiér Mateusz Morawiecki ako premiér krajiny predsedajúcej V4. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski vo vysielaní rozhlasovej stanice TOK FM vysvetlil, že schôdza V4 bola zvolaná v reakcii na to, čo sa stalo minulý týždeň - počnúc výsledkami vyšetrovania výbuchu v muničnom sklade v moravských Vrběticiach až po "diplomatickú vojnu" medzi Českom a Ruskom. Hlavným cieľom schôdzky premiérov V4 mala byť koordinácia zahraničnej politiky v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok