Obrovský skok. Zaočkovať sa chce dvakrát viac Slovákov ako pred pol rokom

TA3 TASR
27.4.2021 11:40

Na Slovensku môže byť proti COVID-19 o pár mesiacov zaočkovaných sedem z desiatich Slovákov. Zaočkovať sa plánuje 61 percent populácie. Je to približne dvojnásobný nárast oproti októbru 2020, keď ochotu zaočkovať sa prejavilo len približne 36 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu Globsec Vaccination Trends, ktorý realizovala organizácia Globsec počas marca.

Obrovský skok. Zaočkovať sa chce dvakrát viac Slovákov ako pred pol rokom
TASR/AP

"Potenciál zaočkovania sa na Slovensku patrí k najvyšším z regiónu. Ochota zaočkovať sa určite vzrástla vďaka intenzívnej kampani zo strany štátu, ale aj vďaka významným vedeckým autoritám, ktoré sa k téme pravidelne vyjadrujú a našim mienkotvorným médiám, ktoré im dávajú priestor," skonštatovala spoluautorka výskumu a analytička Globsecu Dominika Hajdu. Naopak, 30 percent respondentov sa zaočkovať neplánuje alebo nevedia, či sa zaočkovať dajú.

Sputnik vs. schválené vakcíny

Medzi vakcínami výrazne dominuje záujem o vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou alebo o vakcíny pochádzajúce zo západu. Na Slovensku 25 percent z tých, čo sa plánujú dať zaočkovať, by si vybralo ruskú vakcínu Sputnik V, čo reprezentuje 15 percent populácie. "Až 69 percent preferuje západné vakcíny alebo vakcíny schválené EMA," spresnila Katarína Klingová, spoluautorka výskumu a analytička Globsecu.

Záujem o neregistrovanú vakcínu Sputnik V je ale na Slovensku najvyšší zo všetkých skúmaných krajín. V Česku by sa ruskou vakcínou dalo zaočkovať päť percent z tých, ktorí v prieskume prejavili záujem o vakcínu, čo predstavovalo 57 percent opýtaných. "Za vyššou ochotou dať sa zaočkovať Sputnikom V na Slovensku stojí zrejme búrlivá diskusia, ktorá v krajine bola okolo vakcíny. V iných krajinách diskusia nebola taká vyhrotená a povedomie o tejto vakcíne je dosť nízke. Nízky záujem o Sputnik V je napríklad aj v Bulharsku, čo je prekvapujúce, lebo tam stále vládne ruský sentiment," uviedla Miroslawa Sawiris, spoluautorka výskumu a analytička organizácie.

Seniori chcú vakcínu viac ako mladí

Potenciál zaočkovanosti výrazne podľa analytičiek ovplyvňuje aj vek a vzdelanie. Prieskum ukázal, že ľudia na Slovensku s vysokoškolským vzdelaním majú o 12 percent vyššiu ochotu dať sa zaočkovať ako tí so základným vzdelaním. "Ak chceme budovať imunitu našej spoločnosti, potrebujeme masívnu informačnú kampaň, ktorá obsiahne všetky sociodemografické skupiny vrátane marginalizovaných,” poukázala Klingová. Nechať sa zaočkovať sú zároveň ochotnejší seniori. Respondenti vo veku 18-24 rokov majú 54-percentný potenciál dať sa zaočkovať, čo je o 22 percentuálnych bodov menej ako u dôchodcov.

Prieskum sa realizoval v marci 2021 na reprezentatívnej vzorke minimálne 1000 respondentov na krajinu v desiatich krajinách strednej a východnej Európy – Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Rakúsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok