Inovácie v logistike

PR
27.4.2021 07:00

Logistika, ako neoddeliteľná súčasť dodávateľského reťazca, je súčasťou väčšieho celku, ktorý vo výsledku tvorí štruktúru našej spoločnosti. Týka sa prakticky všetkých priemyselných segmentov a možno povedať, že ekonomika by bez nej nemohla fungovať. Je nevyhnutné, aby práve logistika udržiavala tempo s rýchlym pokrokom, ak ide o zavádzanie najnovších technológií.

Inovácie v logistike
Dachser

Priemyselná revolúcia 4. generácie je v plnom prúde. Hovoríme o internete vecí, robotizácii a o umelej inteligencii. Ako sa to odzrkadľuje v logistických procesoch? „Pracujeme s obrovským množstvom dát, ktoré sú kľúčové pri rozhodovacom procese. Správne a včasné informácie navyše umožňujú prediktívnu analýzu, ktorá celý proces zjednodušuje a robí ho prehľadnejším. Vďaka nej má aj klient v každom okamihu presné informácie o svojej zásielke,” uvádza Roman Stoličný, generálny riaditeľ DACHSER Slovakia a.s.

Skvelou správou je, že pre väčšinu veľkých a stredných firiem na Slovensku je už digitálne spracovanie údajov bežnou praxou,” uvádza Roman Stoličný a pokračuje, „robíme aj veľa edukatívnej činnosti, aby sme klientom ukázali ako dodať do logistiky informácie pre rozhodovacie procesy. Tieto firmy potom menia svoje interné postupy, spájajú sa v celom dodávateľskom a odberateľskom reťazci, a tým pádom dosahujeme vyššiu efektivitu v logistických procesoch.” Čoraz väčší dôraz na automatizáciu, sa odzrkadľuje aj na úlohe ľudských zdrojov v logistike. Zmenšuje sa množstvo fyzickej práce a prevádzkoví pracovníci sa menia na operátorov, či poskytovateľov služieb s využitím technologických nástrojov. Netreba sa obávať, že by ľudia kvôli tomu prišli o prácu, avšak stúpajú nároky na ich kvalifikáciu.

Kľúčovým faktorom v rámci logistického procesu je od nepamäti určovanie polohy. Kompasy a majáky už nahradili satelitné systémy, ktoré umožňujú sledovanie zásielky v reálnom čase s presnosťou na metre či dokonca desiatky centimetrov. K dispozícii sú v prevádzke americké GPS, satelitné systémy, ruské GLONASS a aktuálne je vo vývoji Európy Galileo. Neustále sa vyvíjajú aj indické a čínske systémy. „U nás v DACHSERi aktuálne inštalujeme satelitné zariadenia na všetky naše prepravné jednotky. Energiu získavajú zo solárnych panelov a ich súčasťou je komunikačný a GPS modul. Vďaka tomu máme neustále aktuálne informácie o stave a polohe našich zásielok a dokážeme riadiť a kontrolovať všetky procesy on-line v reálnom čase, nielen reagovať na vzniknutú situáciu,” hovorí Roman Stoličný.

Na rýchlejšom zavádzaní inovácii a moderných technológii sa v uplynulom roku podpísala aj krízová situácia spôsobená pandémiou koronavírusu. „Pandemická situácia nás donútila procesy ešte viac digitalizovať a zbaviť sa papierových dokumentov. To so sebou prinieslo ďalšie požiadavky na technológie a ešte rýchlejšie zdieľanie informácii. Museli sme sa vysporiadať s veľkými rozdielmi v objemoch prepravovaných tovarov medzi dňami, zvládať zvýšený dôraz na rýchlosť a čas v sektoroch ako je zdravotníctvo alebo logistika potravín. To si vyžadovalo obrovskú flexibilitu, ktorá by bola bez využitia technológií ako je napr. skenovanie dokumentov, nepredstaviteľná,” popisuje Roman Stoličný.

Veľkou výzvou pre logistické firmy je aj ochrana klímy. Spoločnosť DACHSER kladie veľký dôraz na znižovanie emisií. „Okrem toho, že v čoraz väčšej miere využívame najmä pri zásobovaní miest elektromobily a zasadzujeme sa za využívanie alternatívnych druhov paliva, neustále vyvíjame a zlepšujeme ďalšie udržateľné logistické procesy,” uvádza Roman Stoličný. Ako príklad možno uviesť lepšie využívanie kapacít prepravných jednotiek, čím sa znížil ich celkový počet v prevádzke. V potravinárskej logistike, kde je potrebné chladenie, vyrábajú elektrinu pomocou solárnych panelov, teplo z technologických procesov využívajú na vykurovanie budov, využívajú LED technológie a podobne. „Tu to však rozhodne nekončí. Záväzok spoločnosti DACHSER prijímať zodpovednosť za stav životného prostredia má filozofický základ. Záleží nám na tom, aký odkaz tu zanecháme pre budúce generácie,” uzatvára Roman Stoličný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok