Rýchle chudnutie? A čo tak zdravé?

TA3
23.4.2021 16:22

Pokiaľ ste sa už niekedy zaujímali o tému redukcie váhy, zrejme ste narazili na viacero diét, programov, výrobkov či služieb, ktoré sľubovali rýchle chudnutie. Každý, kto má aspoň ako-také vedomosti o zdravej výžive a ľudskom tele však veľmi dobre vie, že drastické diéty sú len málokedy (takmer nikdy) aj zdravé.

Rýchle chudnutie? A čo tak zdravé?

Takéto programy sa takmer vždy spoliehajú na rôzne bláznivé a často veľmi nebezpečné riešenia, ako je napríklad zredukovanie spektra potravín  na úplné minimum (typická je vajíčková diéta) či užívanie rôznych doplnkov výživy, najčastejšie spaľovačov tukov či rôznych práškov, ktoré by mali nahradiť pevnú stravu.

2_0a140371-ae47-abcb.png

Obe tieto riešenia však narážajú na rovnaký problém, a to že nie je možné dosiahnuť nutrične vyvážený jedálniček. Jednoducho povedané: hoci počas držania vajíčkovej diéty budete mať naozaj dostatok bielkovín, rôzne (taktiež veľmi dôležité) vitamíny či minerály do tela dostanete len sotva.

Tu však často príde na rad niekoľko otázok:

A je naozaj také zlé držať nejakú drastickú diétu, hoci len na 2-3 týždne? Ak chudnem, tak to predsa musí znamenať, že sa stravujem dobre, no nie? Načo sú mi vôbec nejaké antioxidanty?

Nuž, realita je niekde inde.

K chudnutiu vám poslúži akákoľvek strava, k zdravému organizmu iba tá zdravá...

Mnoho ľudí si pri snahe schudnúť volí alternatívu, kedy si doprajú radšej menšie porcie, zato však plné nezdravých (hoci veľmi chutných) jedál. Ak sa im potom náhodou podarí schudnúť, tak si povedia, že sa stravovali dobre - veď predsa schudli.

Problém však spočíva v tom, že hoci v krátkodobom horizonte sa absencia dôležitých živín navonok príliš neprejaví, z dlhodobého hľadiska môže takáto strava viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

Prečo?

Pretože základom zdravej výživy je dôraz na dostatočné prijímanie pestrej a vyváženej palety živín, ktoré sa podieľajú na fungovaní v podstate každej funkcie ľudského organizmu a každá z nich zastáva svoje vlastné dôležité miesto. Poďme sa pozrieť na to, čo zdravá výživa naozaj zahŕňa a načo to všetko vlastne slúži.

Antioxidanty

Antioxidanty sú zrejme na samotnom vrchole pomyselného rebríčka živín, o ktorých väčšina ľudí vie, že ich potrebuje, nevie však prečo. Tu je teda dôvod.

6_0a14036f-b27b-e9d7.png

Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom a zabraňujú ich premnoženiu tým, že ich neutralizujú. Voľné radikály vznikajú pri drvivej väčšine chemických reakcií v našom tele a výrazné prevýšenie antioxidantov môže spôsobiť tzv. oxidačný stres, pri ktorom dochádza k poškodzovaniu buniek. Pokiaľ nedôjde k zvráteniu tohto stavu, poškodené bunky začnú v reťazovej reakcii poškodzovať ďalšie bunky, čoho výsledkom sú onkologické ochorenia. Ako vidíte, dôvod prečo potrebujeme prijímať zo stravy antioxidanty, je naozaj závažný.

Samotné označenie antioxidanty pritom nezahŕňa určitú konkrétnu skupinu látok či prvkov, ale slúži skôr na opísanie funkcií a schopností tejto skupiny. Medzi antioxidanty tak napríklad patria aj niektoré vitamíny (C, E), minerály (selén) či karotény (beta-karotén).

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály predstavujú zlúčeniny (organické - vitamíny a neorganické - minerály), ktoré podporujú správne fungovanie v podstate všetkých funkcií ľudského tela. Vzhľadom na ich nedostatočnú produkciu v samotnom tele je však nutné neustále ich dopĺňať aj z externých zdrojov.

Medzi najdôležitejšie vitamíny patrí napríklad C, K, D, E či vitamíny B-komplexu. Spomedzi minerálov je vhodné spomenúť najmä železo, sodík, draslík, fosfor, horčík či vápnik. Minerálov i vitamínov, ktoré naše telo potrebuje, je však samozrejme omnoho a omnoho viac.

zdrava strava Easydiet

Tak ako aj pri mnohých iných aspektoch našej výživy, aj (nedostatočný) príjem vitamínov a minerálov sa prejavuje skôr postupne, až v dlhšom časovom horizonte. Je preto veľmi jednoduché zanedbať túto dôležitú súčasť zdravej výživy, následkom čoho vznikajú rôzne  ochorenia či iné problémy. Medzi najrozšírenejšie patria napríklad:

  • nedostatok železa - trpí ním každý 4. človek a prejavuje sa únavou, ospalosťou či zhoršenou imunitou

  • nedostatok jódu - je možné pozorovať u cca. ⅓ populácia, pričom medzi jeho prejavy patrí zväčšená štítna žľaza, dýchavičnosť či dokonca aj priberanie

  • nedostatok vitamínu D - oslabuje svaly, kosti i imunitu

Takto by sme mohli pokračovať v podstate do nekonečna. Takmer každý vitamín či minerál je dôležitý pre iný proces v ľudskom tele a pre zachovanie dlhodobého zdravia je tak potrebné dbať nielen na dostatočný príjem jednotlivých vitamínov či minerálov, ale aj ich rozmanitú škálu.

Aby ste všetky potrebné minerály, vitamíny či antioxidanty mohli prijať v čo najprirodzenejšej forme, je nutné dbať na správny výber zdrojov, v ktorých sa nachádzajú. A tu sa dostávame k makroživinám.

Bielkoviny

Na rozdiel od takej vody, ktorej nedostatok (dehydratáciu) pocítime v podstate okamžite, nedostatok bielkovín sa prejavuje nenápadnejšie, je však taktiež veľmi nebezpečný. Bielkoviny prispievajú k budovaniu, resp. udržiavaniu svalov. Bez dostatku bielkovín dochádza k postupnej degradácii svalov, čo sa prejavuje nielen na vzhľade, ale aj pohybe a celkovom zdraví človeka.

7_0a140371-afa8-663a.png

Bielkoviny sú taktiež veľmi potrebné pre naše kosti, zdravý krvný tlak či hladinu cholesterolu. Nie je však ani nutné, aby ste to s príjmom bielkovín preháňali. Dôležitejšie je sústrediť sa na kvalitu a rozmanitosť zdrojov vašich proteínov. Nezabúdajte na rastlinné zdroje a hľadajte vždy radšej BIO výrobky, zaujímajte sa o pôvod mäsa a napríklad také vajcia vyberajte vždy z voľného výbehu či domáceho chovu.

Sacharidy

Sacharidy sú pre telo veľmi dôležité a rozhodne majú svoje miesto v zdravej strave. Pomalé sacharidy nespôsobujú prudké zmeny v hladine cukru v krvi (na rozdiel od jednoduchých, respektíve rýchlych cukrov) a obsahujú taktiež prirodzene vysoké množstvo vlákniny. Tá je dôležitá pre naše trávenie či správne vylučovanie a ako bonus dokáže navyše aj výborne zasýtiť (viaže totižto na seba vodu).

Komplexné sacharidy zároveň obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov - napríklad také vločky obsahujú vitamíny skupiny B (podporujú správne fungovanie metabolizmu a mozgu), antioxidant mangán (podporujúci zdravie zubov a kostí) či železo (podieľa sa na tvorbe červených krviniek a transporte kyslíka v krvi).

adwords-1200x1200-12_0a140371-afe7-bd8b.png

V sladkých zemiakoch je zase možné nájsť veľké množstvo draslíka (udržuje zdravý krvný tlak a podporuje fungovanie kognitívnych funkcií) či vitamínu A (pôsobí ako antioxidant a je dôležitý pre zdravie vlasov či nechtov).

Platí jednoducho, že každý komplexný sacharid so sebou prináša nielen energiu a kalórie (ako niektoré šialené diéty tvrdia), ale aj množstvo zdraviu-prospešných látok.

Na zahodenie však nie sú ani všetky zdroje jednoduchých sacharidov. Ovocie síce obsahuje fruktózu, čo je rýchly cukor, okrem nej v ňom však nájdete aj množstvo vitamínov či antioxidantov. V primeranom množstve je tak jeho konzumácia pre telo neškodná, ba skôr osožná.

Tuky

Tuky (zdravé - tj. nenasýtené) sú kvalitným zdrojom energie, ochraňujú vnútorné orgány a umožňujú vstrebanie niektorých vitamínov (A, D, K,...), vďaka čomu dostávajú vaše vlasy, nechty či mozgové bunky potrebnú výživu. Obsahujú taktiež omega mastné kyseliny, ktoré podporujú hormonálnu rovnováhu, imunitu či kognitívne funkcie. Na rozdiel od sacharidov (najmä tých jednoduchých) dokážu navyše aj lepšie zasýtiť a hoci spomedzi všetkých makroživín obsahujú na 1 g najviac kalórií (9 kcal oproti 4 kcal u sacharidov a bielkovín), ich úplné vynechanie nemá pri chudnutí žiadne reálne opodstatnenie. Práve naopak, ich totálne vylúčenie zo stravy môže mať vážne zdravotné následky.

5_0a14036f-b053-d793.png

Zdravá strava by mala byť zvykom, ktorého sa budete držať každý deň. Postupne sa tak dopracujete do stavu, kedy starostlivosť o vaše zdravie nebude záťažou, ale pravidlom, nad ktorým nebudete musieť ani premýšlať. Zbavíte sa tak nielen obáv o svoje dlhodobé zdravie, ale aj starostí s chudnutím a všetkými možnými (radikálnymi) diétami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok