Ťažká dilema pre lekárov: Rodičia chcú nechať vakcínu pre svoje deti

TA3
23.4.2021 12:58

Na Slovensku je v súčasnosti 88 vakcinačných centier. V jednom z nich bola redaktorka Barbora Šišoláková, ktorá sa rozprávala s vakcinačným tímom.

Ťažká dilema pre lekárov: Rodičia chcú nechať vakcínu pre svoje deti
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

V Univerzitnej nemocnici Ružinov sa očkuje výlučne vakcínami Pfizer/BioNTech. Počas dvoch víkendov v tejto nemocnici očkovali aj učiteľov, ktorí taktiež dostali rovnakú vakcínu. V nemocnici sa ale stretávajú aj s požiadavkou o zmenu vakcíny, najmä, ak dostali prvú dávku od AstraZenecy. Lekári sa však musia riadiť nariadeniami ministerstva zdravotníctva, preto sa snažia všetkých presvedčiť, že AstraZeneca je dobrá vakcína a má odporúčania Európskej liekovej agentúry. Ako hovorí Igor Bartl, urológ z UNB Ružinov, aj oni boli touto vakcínou očkovaní a nemali žiadne vážne reakcie.

Závažných reakcií je málo

Otázkou je v poslednom čase najmä kombinácia rôznych značiek vakcín. „Najnovšie štúdie prinášajú výsledky, kde kombinácie môžu priniesť ešte lepší efekt z hľadiska nabudenia imunitného systému a tým pádom lepšej ochrany, kolektívnej imunity celej populácie,“ povedal Igor Bartl, urológ z UNB Ružinov.

Aj v Ružinovkej nemocnici sa už stretli s tým, že sa niekomu po očkovaní zhoršil stav. Bartl však upozorňuje na to, že veľa ľudí prichádza vystresovaných, nalačno či málo hydratovaní. „Keď sa odstráni stresový faktor, tak závažných reakcií bolo skutočne málo,“ doplnil.

Očkovacie tímy sú dobre zohraté a často sa stretávajú s pozitívnymi reakciami ľudí po očkovaní, ktorí im ďakujú a vyjadrujú podporu, opísala Andrea Rolinsová, vedúca sesterských tímov.

Rodičia chcú nechať svoje miesto deťom

Bartl dodáva, že sa stretávajú aj s prípadmi, kedy príde do nemocnice napríklad matka a chce svoje „miesto“ prenechať svojej dcére či synovi. „Záujem o očkovanie je medzi populáciou veľmi vysoký a veľmi úprimne sa stretávame s rôznymi reakciami, napríklad postihnutých ľudí, aj mladších vekových skupín, ktorí preto, aby mohli byť v určitých sociálnych zariadeniach alebo stacionároch potrebujú byť bezpečne zaočkovaní,“ hovorí urológ. V takýchto prípadoch sa snažia vyjsť v ústrety a vždy nájsť individuálny prístup a miesto v zozname náhradníkov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok