Žilinský kraj zažíva očkovaciu turistiku, za deň dokážu dať 20-tisíc vakcín

TA3
23.4.2021 12:15

Situáciu v súvislosti s očkovaním sledujeme aj v regiónoch. Ako očkovanie zvládajú v Žiline, sa už pýtal náš kolega Peter Revús.

Žilinský kraj zažíva očkovaciu turistiku, za deň dokážu dať 20-tisíc vakcín
TASR/Erika Ďurčová (ilu)

V Žilinskom samosprávnom kraji je 16 vakcinačných centier, ktoré dokážu preočkovať za deň približne 20-tisíc ľudí. V kraji sa počas týždňa očkuje aktuálne v siedmich nemocniciach, siedmich poliklinikách a na ďalších miestach. Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Žiline sa očkuje počas víkendov, aby kraj vyšiel v ústrety aj tým, ktorí sa počas týždňa očkovania zúčastniť nemôžu. V tomto centre vedia za deň zaočkovať 1200 ľudí.

Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja, hovorí, že v kraji dochádza k „očkovacej turistike“. Keďže objednávací systém umožňuje prihlásiť sa na akékoľvek miesto, mali na začiatku očkovania na Liptove až 47 percent ľudí, ktorí prišli z iných regiónov. Momentálne zažívajú rovnakú situáciu na Kysuciach. Aj preto prišli s novým systémom objednávania, ktorí zapája do tohto procesu lekárov.

Pekarčíková pripomína, že nemocnice už na začiatku očkovania zriadili aj výjazdové tímy, ktoré očkovali najmä ľudí v zariadeniach pre seniorov. V súčasnosti zostavujú v spolupráci so starostami zoznam imobilných záujemcov o očkovanie, za ktorými budú chodiť vakcinačné tímy. Zatiaľ však nepredpokladá, že by kultúrne domy či iné miesta, kde momentálne prebieha počas víkendov testovanie, zmenili na vakcinačné miesta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok