Sme na pokraji sebazničenia. Ešte nie je neskoro, apeluje pápež

TA3 TASR
23.4.2021 07:37

Pápež František vo svojom videoposolstve ku Dňu Zeme uviedol, že planéta je "na pokraji" a ľudstvo sa musí vyhnúť "ceste sebazničenia". "Teraz je čas konať. Sme na pokraji (zničenia)," uviedol pápež, ktorý podporuje názor vedcov, že globálne otepľovanie je sčasti spôsobené človekom.

Sme na pokraji sebazničenia. Ešte nie je neskoro, apeluje pápež
(SITA/AP)

Ľudia musia podľa neho prestať s nerešpektovaním prírody, pretože tá im to "už dlho odpúšťať nebude", uviedol aj v súvislosti s aktuálnou pandémiou COVID-19 a následkami klimatickej zmeny. "Keď sa ničenie prírody začne, je ťažké ho zastaviť. Ešte ale nie je neskoro a budeme odolnejší, ak budeme spolupracovať, a nie konať sami," vyzval.

Ak sa ľudstvo z aktuálnej zdravotnej krízy nepoučí a nezlepší, povedie to podľa pápeža k sebadeštrukcii. Súčasná doba predstavuje vhodný čas na inovácie a invenciu, dodal. Na politických lídrov apeloval, aby konali odvážne a spravodlivo.
V osobitnom videoposolstve v rámci globálneho klimatického summitu organizovaného Bielym domom pápež povedal, že ľudia "sa musia starať o prírodu, aby sa príroda mohla starať o nás".

Dvojdňové podujatie, ktoré hostí americký prezident Joe Biden, nazval pápež "úžasným". Pápež tiež privítal návrat Washingtonu ku Parížskej klimatickej dohode z roku 2015. Bidenov predchodca Donald Trump totiž ako jeden z prvých krokov v úrade prezidenta USA oznámil, že USA od tejto významnej dohody odstúpia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok