Oneskorená reakcia po očkovaní: Ako liečiť boľavé a opuchnuté rameno

TA3
22.4.2021 06:00

Jedným z bežných vedľajších účinkov očkovania je začervenanie, opuch a bolesť v mieste vpichu. Niektorí ľudia však môžu mať výraznejšiu reakciu, o ktorej odborníci hovoria ako o „covidovej ruke“. V tomto prípade sa príznaky objavia o niečo neskôr po prvom podaní vakcíny. V niektorých prípadoch to môže byť až týždeň.

Oneskorená reakcia po očkovaní: Ako liečiť boľavé a opuchnuté rameno
TASR/AP

Už skorší výskum publikovaný v medicínskom časopise New England Journal of Medicine, hovoril o tom, že začervenanie, opuch, citlivosť alebo dokonca kožná vyrážka sa môžu vyskytnúť aj osem alebo viac dní od očkovania. Podľa výsledkov štúdie odzneli príznaky sami od seba do štyroch alebo piatich dní od spozorovania.

Tieto hlásenia sa týkali predovšetkým vakcíny od spoločnosti Moderna. Štúdie dokazujú, že až 84 percent zaočkovaných, ktorí boli zapojení do prieskumu, pociťovalo bolesť ramena, ktorý odznel v priebehu niekoľkých hodín či v prvý alebo v druhý deň po očkovaní. U menej ako jedného percenta sa objavili spomínané neskoršie reakcie.

Dobrou správou je, že ide o neškodnú, krátku reakciu, ktorá sa nemusí považovať za závažnú. „Je to lokalizovaná, pomalá reakcia, ktorá sa označuje ako oneskorená precitlivenosť T-bunky, ktoré vidím aj po očkovaní inými vakcínami,“ hovorí lekár Joseph Mosquera. Reakcia je súčasťou našej prirodzenej imunity.

V malej štúdii New England Journal of Medicine viac ako 240 ľudí uviedlo, že príznaky „covidovej ruky“ začali pociťovať okolo ôsmeho alebo deviateho dňa po očkovaní. Najviac si všimli svrbiacu červenú pokožku a opuch. Iba polovica z tých istých ľudí zaznamenala rovnaké problémy aj po druhej dávke. Údaje tiež naznačujú, že reakcia je častejšia u žien ako u mužov.

Ako liečiť príznaky „covidovej ruky“

Ak máte pocit, že sa u vás prejavujú príznaky „covidovej ruky“ – či už vo forme tupej bolesti počas prvých pár dní po očkovaní alebo svrbivá vyrážka až týždeň po ňom, je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť aj doma.

Ak ste predtým nemali žiadne zdravotné ťažkosti, môžete si dať liek od bolesti a antihistaminiká na potlačenie svrbenia. Na opuchnutú ruku môžete priložiť ľad. Antibiotikám sa radšej vyhnite, mohli by priniesť viac škody ako úžitku. Väčšina symptómov ustúpi najneskôr do jedného až dvoch týždňov.

Nezabudnite tiež kontaktovať svojho lekára a povedať mu o svojich problémoch, najmä v prípade, ak ste v minulosti utrpeli po nejakom type očkovania alergickú reakciu. Ak sa objavia ťažkosti s dýchaním, vysoká horúčka, celková bolesť tela a únava spoločne so spomínanými reakciami, okamžite vyhľadajte lekára.

Jedna vec je však istá, aj v prípade, ak sa u vás objaví oneskorená reakcia na očkovanie, určite sa nevyhnite podaniu druhej dávky vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok