Smer Hegerovu vládu nepodporí, Hlas chce odvolávať Matoviča

TA3 TASR
21.4.2021 16:02

Nezaradení poslanci národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD nezahlasujú za vyslovenie dôvery vláde Eduarda Hegera. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini. Rovnaký postup avizujú aj poslanci opozičného Smeru-SD. V prípade, že vláda dostane dôveru, poslanci okolo Pellegriniho budú iniciovať odvolávanie ministra financií Igora Matoviča.

Matovičovu nomináciu označil za výsmech

"Nikto nemôže očakávať od Smeru, že bude hlasovať za túto partičku," reagoval predseda Smeru-SD Robert Fico na otázku, či poslanci Smeru-SD podporia pri hlasovaní Hegerovu vládu. Kabinet by mal predstúpiť s programom vlády pred NR SR v závere budúceho týždňa. Po diskusii budú poslanci hlasovať o tom, či vyslovia vláde dôveru.

Pellegrini zároveň vyhlásil, že nominácia Matoviča za ministra financií je výsmech všetkým odborným kruhom. Smer-SD bude podľa Fica hlasovať za odvolanie Matoviča, ale preferuje, aby sa neodvolával hneď po vyslovení dôvery vláde, ako to navrhujú poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

Fico skritizoval vládnu koalíciu, ktorá v stredu neumožnila rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval Smer-SD. Podčiarkuje to podľa neho biedu vlády. Fico žiada diskusiu o tom, kto a akou formou prevezme zodpovednosť za vyše 11.000 obetí ochorenia COVID-19. Žiada odpovede na otázky, ako to bolo s nákupom testov, ktoré sú podľa Smeru-SD nepresné, a kto bude niesť zodpovednosť za program očkovania.

Program schôdze podporil aj Ledecký

Poslanci okolo Pellegriniho podporili program mimoriadnej schôdze. Občania majú podľa Pellegriniho právo vedieť, ako sa narába s verejnými financiami, koľko napríklad stáli kolá plošného testovania. Vyzval preto premiéra Hegera, aby informoval občanov o nákupoch a aj o tom, kto konkrétne nesie zodpovednosť za obete pandémie.

Program schôdze iniciovanej Smerom-SD podporil aj koaličný poslanec Vladimír Ledecký či nezaradený poslanec, donedávna poslanec Za ľudí Miroslav Kollár. "Nechceli byť ako Smer-SD, ale dnes sa správajú rovnako. Z pozície sily odmietajú diskutovať a hľadať riešenia naprieč politickým spektrom. Záujem koalície postavili nad záujem Slovenska," odôvodnil Kollár svoje konanie. Za program schôdze boli aj poslanci ĽSNS.

Poslanci v stredu neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Za schválenie programu s jediným bodom hlasovalo 48 poslancov zo 129 prítomných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok