Podmienky volieb sa majú meniť. Dotkne sa to už tých budúcoročných

TA3 TASR
21.4.2021 14:10

Ministerstvo vnútra avizuje zmeny v zákone o podmienkach výkonu volebného práva a niektorých zákonov. Dôvodom sú najmä budúcoročné voľby do orgánov samospráv obcí a orgánov samosprávnych krajov, ktoré sa budú konať v rovnakom čase.

Podmienky volieb sa majú meniť. Dotkne sa to už tých budúcoročných
TASR/Radovan Stoklasa (Ilustračná fotografia)

Elektronické spracovanie

Súčasťou by mala byť napríklad úprava pravidiel vedenia volebnej kampane. Zjednotiť sa má tiež obdobie tzv. volebného moratória. Ustanoviť by sa mala tiež povinnosť pre kandidujúce subjekty financovať volebnú kampaň z osobitného účtu. Vyplýva to z predbežnej informácie.

Súčasťou plánovaných zmien je aj zavedenie elektronizácie vyhotovovania a zasielania zápisníc o výsledku volieb pre volebné komisie všetkých stupňov s cieľom pružnejšieho a efektívnejšieho spracovania výsledkov volieb.

V súčasnosti je elektronické spracovanie a odosielanie zápisníc dobrovoľné. Podľa MV SR ho využíva asi 80 percent okrskových volebných komisií. "Na zabezpečenie úspešného priebehu volieb v roku 2022, keď sa voľby do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov uskutočnia v jeden deň a v rovnakom čase, je potrebné dosiahnuť kompletné zapojenie všetkých obcí," zdôvodnili.

V súčasnosti je elektronické spracovanie a odosielanie zápisníc dobrovoľné.

Zmenia sa podmienky pre komisie

Podmienky činnosti okrskových volebných komisií by sa mali upraviť a skvalitniť. "Nie sú vytvorené rovnaké podmienky pre činnosť všetkých volebných komisií aj pokiaľ ide napríklad o odmeňovanie členov komisií, pretože členovia okresných volebných komisií, obvodných volebných komisií a volebných komisií samosprávnych krajov doposiaľ nemajú nárok na odmenu," opísal rezort súčasnú situáciu.

Zvýšiť sa má tiež efektivita, účelnosť a hospodárnosť vykonávania kontroly transparentnosti vedenia volebnej kampane vo voľbách do orgánov územnej samosprávy. Zámerom je tiež vytvoriť legislatívne podmienky k uplatňovaniu povinnosti pre kandidujúce subjekty financovať volebnú kampaň z osobitného, tzv. transparentného účtu. Pripomienkové konanie pripravovanej novely zákona by sa mohlo začať v máji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok