Vláda rozhodla o viacerých príspevkoch, upravila aj tehotenské

TA3 TASR
21.4.2021 13:22

Osoby, ktoré majú nárok na tehotenské, nebudú vylúčené z možnosti požiadať o poskytnutie SOS dotácie. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva práce, ktorý schválila vláda s pripomienkou.

Vláda rozhodla o viacerých príspevkoch, upravila aj tehotenské
TASR/Jakub Kotian (ilu)

"Vzhľadom k tomu, že tehotenské je dávkou nemocenského poistenia, resp. dávkou nemocenského zabezpečenia, v súčasnosti by osobe poberajúcej tehotenské nemohla byť priznaná tzv. SOS dotácia, keďže súbeh poskytovania dávok nemocenského poistenia, resp. dávok nemocenského zabezpečenia a tzv. SOS dotácie je vylúčený," vysvetlil súčasný stav rezort.

Navrhované nariadenie zabezpečí podľa rezortu naplnenie cieľa tehotenského, a to podpora tehotným ženám, ktoré v čase krízovej situácie prestali vykonávať zárobkovú činnosť a nemajú nárok na žiadnu formu pomoci od štátu. Nariadenie vlády bude účinné dňom vyhlásenia, a to najmä preto, lebo tehotenská dávka platí od 1. apríla 2021. Potreba umožnenia súbehu týchto dvoch dávok teda nastáva prvýkrát v tomto mesiaci.

Menia sa aj rodičovský príspevok a dávka v hmotnej núdzi

Vládny kabinet tiež nariadil zmeny v pravidlách vyplácania a nároku na niektoré príspevky. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva práce, ktorý schválila vláda s pripomienkami. Zmeny sa týkajú pandemického rodičovského príspevku a dávky v hmotnej núdzi.

Oprávneným osobám, ktorým sa poskytuje pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k ošetrovnému, ktoré je v nižšej sume ako suma rodičovského príspevku, nezanikne nárok na pandemický rodičovský príspevok v súvislosti so zvýšením sumy ošetrovného na 75 % denného vymeriavacieho základu počas apríla.

"Súčasne sa novelou nariadenia navrhuje, aby oprávneným osobám, ktorým by mal zaniknúť nárok na riadny rodičovský príspevok a súčasne vzniknúť nárok na pandemický rodičovský príspevok, tento nárok nezanikol z dôvodu, že počas mesiaca apríl sa im bude poskytovať ošetrovné v sume vyššej, ako je suma rodičovského príspevku," dodali autori materiálu.

Nerušenie nároku pritom bude platiť aj do budúcna, teda v prípade, že by štát niekedy znovu zvyšoval ošetrovné na 75 % denného vymeriavacieho základu. Nariadenie sa týka aj tehotenského príspevku – nebude sa považovať za príjem na účely poskytovania pandemického rodičovského príspevku.

Zmena pri aktivačnom príspevku

Vláda tiež nariadila aj zrušenie poskytovania plnej výšky dávky v hmotnej núdzi a ochranného príspevku v prípadoch, ak sa príjemca pomoci v hmotnej núdzi nemôže zúčastniť na činnostiach a aktivitách na získanie nároku na plnú výšku dávky v hmotnej núdzi.

Ruší sa aj aktivačný príspevok z dôvodu prekážky na strane organizátora činností alebo pre karanténne opatrenia. "Dôvodom pre potrebu prijatia navrhovanej zmeny a doplnenia právnej úpravy je postupná obnova uplatňovania riadnych postupov a ustanovení na úseku pomoci v hmotnej núdzi, keďže je to vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu možné a žiaduce," argumentoval rezort.

Nariadenie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia, okrem zmien týkajúcich sa pomoci v hmotnej núdzi, tie budú platiť až od 1. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok