Poistné za apríl môžete zaplatiť neskôr, schválili ďalší odklad

TA3 TASR
21.4.2021 12:05

Vládny kabinet dal zelenú ďalšiemu odkladu splatnosti poistného pre povinne nemocensky poistené a povinne dôchodkovo poistené samostatne zárobkovo činné osoby a poistného, ktoré platí zamestnávateľ.

Poistné za apríl môžete zaplatiť neskôr, schválili ďalší odklad
ČTK (Ilustračná fotografia)

Týka sa to mesiaca apríl, poistné za toto obdobie stačí zaplatiť do 30. júna. Vyplýva to z materiálu z dielne ministerstva práce, ktorý v stredu odobrila vláda. "Táto výnimka sa bude týkať zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo pokles príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac," spresnil rezort.

Navrhnutý odklad platenia poistného sa týka aj platenia povinných príspevkov na starobné a dôchodkové sporenie (2. pilier) a platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (3. pilier), ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu zaradenú do kategórie 3 alebo 4.

Cieľ tohto nariadenia je rovnaký ako v predošlých prípadoch, teda zmiernenie ekonomických dosahov na odvádzateľov poistného v dôsledku krízovej situácie v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. "Za mesiac apríl 2021 sa očakáva výpadok poistného na sociálnom poistení vo výške zhruba 7,5 milióna eur," vyčíslil rezort v materiáli. Na rozpočet to bude však mať v konečnom dôsledku neutrálny vplyv, keďže ide len o odklad.

Cieľom je zmiernenie ekonomických dosahov na odvádzateľov poistného v dôsledku koronakrízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok