Alžbeta II. oslavuje 95. narodeniny. Kráľovnou vôbec nemusela byť

TA3
21.4.2021 11:38

Britská kráľovná Alžbeta II. oslavuje v stredu 95. narodeniny. Vo svete si drží historické prvenstvo ako najdlhšie vládnuca panovníčka. Minulý týždeň sa naposledy rozlúčila so svojím zosnulým manželom Princom Philipom, s ktorým tvorili pár vyše 70 rokov.

Alžbeta II. oslavuje 95. narodeniny. Kráľovnou vôbec nemusela byť
SITA/AP

Alžbeta II. sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne, mala mladšiu sestru Margaret. Počas 2. svetovej vojny, v októbri 1940, ako 14-ročná prvýkrát vystúpila v rozhlase. Vojnu prežila vo vlasti a ako 19-ročná sa začiatkom roku 1945 pripojila k ženskému pozemnému pomocnému zboru. Dva roky po vojne sa vydala na svoju prvú zámorskú cestu do Juhoafrickej republiky.

Vyhlasujem pred vami všetkými, že celý môj život, či už bude dlhý alebo krátky, bude zasvätený službe vám a našej veľkej kráľovskej rodine, ku ktorej všetci patríme,“ zložila sľub ako 21-ročná.

Až tretia v poradí na trón

Alžbeta bola až treťou na zozname následníkov britského trónu. Zhodou okolností a vďaka vtedajším pomerom v kráľovskej rodine sa panovníčkou stala ona. Na kráľovský trón nastúpila 2. júna 1953. Viackrát preukázala svoju odvahu a sebakontrolu, napríklad v roku 1981 pri slávnostnom striedaní stráží vypálili 6 striel práve, keď sedela na koni. Ten sa splašil, ona však zviera upokojila a pokračovala v jazde.

Viac zaujímavostí zo života britskej kráľovnej Alžbety II. sa dozviete v našom videu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok