Spustili ďalšiu pomoc pre gastro a cestovný ruch, pribudla zmena

TA3 TASR
21.4.2021 11:20

Ministerstvo dopravy spustilo ďalšiu etapu štátnej pomoci pre gastrosektor a cestovný ruch. Podnikatelia môžu podávať žiadosti o kompenzácie výpadku príjmov od 1. novembra 2020 do 31. marca 2021. Maximálna štátna pomoc pre jednu spoločnosť je podľa schémy "de minimis" za celé obdobie pandémie do výšky 200.000 eur. V stredu o tom informoval hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

"Schému pomoci sme zvýšili o ďalších 120 miliónov, celkovo pôjde na pomoc cestovnému ruchu 220 miliónov eur," spresnil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac osobitne a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.

Rezort dopravy zapracoval do novej schémy niektoré podnety a pripomienky zo strany zástupcov sektora. Zmenou oproti prvej etape je, že o príspevok môžu žiadať aj podniky, ktoré vznikli v období od 1. apríla do 31. augusta minulého roka. Pokles tržieb budú porovnávať s mesiacom september 2020. V novej výzve vypadla povinnosť mať vyplatené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni alebo voči daňovému úradu.

Aj v ďalšej etape schémy "de minimis" budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, akvaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti. Návod aj inštruktážne video, ako správne žiadosť vyplniť, nájdu žiadatelia na webovej stránke ministerstva dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok