V Indii podľahlo nákaze doteraz najviac ľudí, nemocniciam dochádza kyslík

TA3 TASR
21.4.2021 09:45

India zaznamenala vyše 2000 úmrtí na ochorenie COVID-19 a takmer 300.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Tieto denné počty patria k najvyšším na svete od začiatku pandémie, ukazujú oficiálne údaje. Podľa ministerstva zdravotníctva mala India za posledných 24 hodín 295.000 prípadov infekcie, podobne ako USA v januári, a tiež 2023 úmrtí, takže ich celkový počet stúpol na 182.553.

V Indii podľahlo nákaze doteraz najviac ľudí, nemocniciam dochádza kyslík
TASR/AP (ilu)

Indický premiér Naréndra Módí v prejave k verejnosti povedal, že krajina s 1,3 miliardy obyvateľov "znova bojuje veľký boj". "Situácia bola ešte pred niekoľkými týždňami pod kontrolou a potom prišla ako búrka táto druhá vlna," uviedol Módí. Existovala nádej, že napriek preľudneným mestám a slabej zdravotníckej starostlivosti sa Indii podarí prejsť bez veľkých strát pandémiou, ktorá si po celom svete vyžiadala už viac ako tri milióny ľudských životov.

V posledných týždňoch sa však v Indii konali masové zhromaždenia, vrátane miliónov ľudí zúčastňujúcich sa na náboženskom sviatku Kumbh Méla, politických zhromaždení, ako aj okázalých svadieb a kriketových zápasov proti Anglicku. Produkcia kľúčových liekov proti koronavírusu sa v niektorých továrňach spomalila alebo dokonca zastavila a nastalo aj meškanie dodávok z podnikov na výrobu kyslíka.

Teraz sú rozrušení príbuzní donútení platiť za lieky a kyslík prehnané sumy na čiernom trhu a skupiny v aplikácii WhatsApp sú zaplavené zúfalými prosbami o pomoc. Hlavný minister metropoly Naí Dillí Arvind Kedžrívál, ktorý išiel po pozitívnom koronavírusovom teste svojej manželky do karantény, napísal na Twitteri, že niektoré nemocnice v tomto megameste "majú kyslík už len na niekoľko hodín".

Spojené štáty teraz odporúčajú svojim občanom, aby necestovali do Indie, dokonca ani tí úplne zaočkovaní. Británia pridala Indiu do "červeného zoznamu". Hongkong a Nový Zéland zakázali prijímanie letov z tejto krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok