Nehrajte ruskú ruletu s koronavírusom. Lekári vysvetľujú, prečo sa zaočkovať

TA3
21.4.2021 09:48

Váhate s očkovaním aj napriek tomu, že pre vašu vekovú skupinu je už čakáreň otvorená? Skutočne nebezpečné je odkladať očkovanie, zdôrazňuje ministerstvo zdravotníctva na Facebooku a pripája sumár argumentov.

Nehrajte ruskú ruletu s koronavírusom. Lekári vysvetľujú, prečo sa zaočkovať
TASR/Martin Baumann

Porovnajte si riziká

Prečo nie je rozumné odkladať očkovanie a prečo sú riziká, spojené s vakcínou AstraZeneca, zanedbateľné v porovnaní s benefitom, ktoré očkovanie prináša vo forme ochrany pred Covidom? Infektológ Peter Sabaka a primár Július Hodosy zhrnuli argumenty za očkovanie.

To, že sa riziká spojené s vakcínami prešetrujú a že sa o nich hovorí, je podľa Sabaku dobre. Treba si však uvedomiť, že Covid-19 so sebou prináša veľmi vysoké riziká závažných zdravotných komplikácií a to nielen u strarších a chronicky chorých, ale aj pri mladších pacientoch, upozorňuje infektológ.

"Covid-19 je spojený s veľmi vysokým rizikom vzniku trombózy a embólie, je spojený s rizikom vážneho poškodenia pľúc alebo srdca. Dnes už vieme, že asi 30 percent ľudí po prekonaní ochorenia Covid-19, bez ohľadu na to, či museli alebo nemuseli ísť do nemocnice, sa viac ako šesť mesiacov po prekonaní ochorenia stále necítia dobre a majú chronické príznaky," varuje Sabaka.

Podľa Hodosyho treba riziko hodnotiť v kontexte benefitu. Upozorňuje, že trombózy po vakcinácii sú mimoriadne vzácne. Oproti tomu je riziko úmrtia v súvislosti s ochorením Covid-19 okolo jedného percenta, "niekde trocha menej, niekde trocha viac".

argumenty-za-vakcnu-1140_0a140370-d86b-808a.jpg

Koronavírus tu s nami bude ešte dlho

S očkovaním síce môžu byť spojené isté riziká vo forme nežiadúcich účinkov, "ktoré sú veľmi malé a vyskytujú sa zriedkavo", na druhej strane však máme ochorenie, ktoré je spojené s "veľmi vysokým rizikom závažných zdravotných komplikácií a rizikom smrti", upozorňuje Sabaka. "Dnes, keď už vieme, že s koronavírusom tu budeme dlhší čas a je vysoké riziko, že sa s ním stretne v podstate každý, je omnoho bezpečnejšie sa dať zaočkovať a stretnúť sa s ním po zaočkovaní, lebo vtedy máme istotu, že nebudeme musieť ísť do nemocnice a ochoreniu nepodľahneme," hovorí Sabaka. Je to lepšie, než hrať "ruskú ruletu s koronavírusom" ktorá môže spôsobiť závažné poškodenie zdravia.

Niektoré štáty očkovanie AstraZenecou pozastavili. Hodosy pripomína, že tieto štáty si to mohli dovoliť. V Austrálii, kde nemajú momentálne žiadne prípady nákazy a teda ani úmrtia, môžu počkať a rozhodnúť sa neskôr. Primár zdôrazňuje, že na Slovensku naďalej zomiera takmer sto ľudí denne.

"Na druhej strane máme krajiny, kde očkujú AstraZenecou milióny ľudí," hovorí. Vo Veľkej Británii mali pred mesiacom 20 miliónov ľudí zaočkovaných, z nich malo podľa Hodosyho reportovanú tromboembolickú príhodu približne 25 ľudí. "Ak by sme teraz použili všetky vakcíny AstraZeneca, ktoré máme na sklade, je pomerne vysoká šanca, že by sme sa nestretli so žiadnou tromboembolickou príhodou," konštatuje Sabaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok