Účinky vakcíny môže ovplyvniť aj strava. Čo jesť pred a po očkovaní?

TA3
21.4.2021 00:00

Čakáte na vakcínu alebo sa plánujete registrovať, keď to bude možné? Tieto informácie sa vám môžu zísť. To, čo zjeme pred očkovaním a po ňom, totiž môže ovplyvniť reakciu imunitného systému. Na čo si treba dať pozor?

Účinky vakcíny môže ovplyvniť aj strava. Čo jesť pred a po očkovaní?
SITA/Nina Bednáriková

Alkoholu povedzte nie

Čo vám pomôže a čo naopak uškodí? Podľa výživovej poradkyne Cynthie Sass základom je, aby ste sa niekoľko dní pred a po vakcíne vyhýbali alkoholu. Aj malé množstvo môže zintenzívniť vedľajšie účinky, akými sú únava, bolesť hlavy, nevoľnosť či horúčky. Alkohol taktiež stresuje náš imunitný systém. V štúdii, ktorú publikoval časopis Alcohol Research, sa uvádza, že zvýšený príjem alkoholu oslabuje imunitu. Môže teda ovplyvniť aj to, ako sa vaše telo vysporiada s informáciami od vakcíny.

Doprajte si dostatok spánku i vody

Imunitný systém funguje najlepšie, keď sme dobre oddýchnutí. Pred samotným očkovaním by ste si mali dobre pospať, na kvalitu spánku vplýva aj to, čo zjeme tesne pred ním. Ďalšia štúdia z Journal of Clinical Sleep Medicine zistila, že málo vlákniny (ovocie, zelenina, celozrnné pečivo, oriešky) a príliš tukov a cukrov (sladkosti, mliečne produkty, mäso), môžu viesť k narušenému spánku. Naopak viac stravy bohatej na vlákninu vedie k hlbišemu a ničím nerušenému spánku. Podľa odborníkov by sme aspoň tri hodiny pred spaním už nemali jesť vôbec nič. Pokiaľ ide o kofeín, ten by ste do tela nemali dávať aspoň 6 hodín pred spánkom.

Dôležitá je tiež dostatočná hydratácia. Tá môže ovplyvniť aj to, ako sa budete cítiť po vakcíne. Podľa Institute of Medicine ženy potrebujú 2,7 litra tekutín za deň a muži 3,7 litrov. Ak nie ste fanúšik čistej vody, môžete si ju ochutiť citrónom, limetkou alebo mätou.

Nezabudnite na zeleninu a ovocie

Štúdie taktiež ukázali, že počas pandémie sa zvýšila konzumácia polotovarov, ktoré obsahujú veľa tukov i cukru. Dlhodobá konzumácia podobných jedál však môže spôsobiť problémy. Vedci v článku už v minulom roku poukázali na to, že zdravé stravovanie je dôležité aj pri prevencii pred koronavírusom. Najlepšie teda urobíte, ak aj po dávke vakcíny budete myslieť na to, čím svoje telo kŕmite. Najjednoduchším spôsobom je zaradiť do stravy viac ovocia a zeleniny. Zelenina vám môže spestriť obed či večeru, ovocie zase raňajky alebo desiatu.

Objavili sa aj prípady, keď ľudia na očkovaní odpadli. Odborníci tvrdia, že aj toto mohla ovplyvniť strava. Niektorí sa nenajedia, pridá sa k tomu aj stres. Pokiaľ ste naozaj nervózni a plnohodnotné jedlo by ste nezvládli, je dobré aspoň ovocie.

Keďže po vakcíne sa dajú vo väčšine prípadov očakávať vedľajšie účinky, je dobré si nakúpiť ešte predtým. Vyhnite sa ťažkým jedlám ako syry, vyprážané, mäso či sladké. Stavte skôr na zeleninu, ovocie alebo aj dobrú polievku. A nezabudnite piť veľa vody. Niektorým sa po očkovaní môže stať aj to, že na chvíľu stratia chuť do jedla. Netreba sa však báť, je to len dočasný jav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok