PR správa

Leasing je vhodným riešením pre súčasnú náročnejšiu ekonomickú situáciu

PR
22.4.2021 07:07

Nákup a vlastníctvo áut je tým najdrahším riešením, aké môže firma zvoliť. Pred dvadsiatimi rokmi by ste si pri tejto formulácii možno klepali po čele, dnes s ňou súhlasia aj odborníci a je len potvrdením súčasných trendov. Väčšie i menšie firmy a podnikatelia totiž majú oveľa viac možností, ako si zaobstarať vozový park pre svojich zamestnancov.

Leasing je vhodným riešením pre súčasnú náročnejšiu ekonomickú situáciu
alexfan32 / Shutterstock.com

Nemusia autá fyzicky vlastniť a „držať“ v nich finančné prostriedky, ale môžu si ich napríklad výhodne prenajímať. Toto riešenie poznáme ako tzv. operatívny lízing, pri ktorom si firma prenajíma autá od lízingovej spoločnosti, ktorá sa stará o všetko potrebné v súvislosti s ich prevádzkou. Je to finančne výhodnejšie, a predstavte si, aj ekologickejšie riešenie.

Trendy v oblasti mobility sú jasné

Výhodný operatívny lízing pre firmy je trendom z pohľadu menších i väčších firiem, trendom vo všeobecnosti je zase tlak na ekologickejšie riešenia. Je zaujímavé, že nielen na našom trhu sa tieto trendy sympaticky prelínajú. Lízingové spoločnosti svojim klientom totiž ponúkajú riešenia vozového parku, ktoré spĺňajú súčasné emisné limity, pričom cieľom je prechod na úplne nulové emisie. Samozrejme, nie je to záležitosť dní ani týždňov, no už len samotné smerovanie je dôležité a užitočné aj pre spoločenskú zodpovednosť firiem. Aj firma totiž pôsobí navonok voči verejnosti lepšie, ak sa pochváli, že jej vozový park je čo sa týka emisií „priateľskejší“ voči životnému prostrediu. Často sa spomína pohon automobilov na vodík, v súčasnosti však hovoríme najmä o elektromobiloch či plug-in hybridoch. V rámci ponuky lízingových spoločností nájdeme zaujímavé modely ako Toyota Corolla Hybrid, Toyota Yaris Hybrid alebo dokonca priamo elektromobil VW Id.3 s úplne nulovými emisiami.

Čo to v praxi pre firmy znamená? Nemusia si priamo kupovať autá, ale môžu si cez operatívny lízing autá prenajímať. A pokiaľ im záleží na spoločenskej zodpovednosti a starostlivosť o životné prostredie je vysoko na zozname ich priorít, môžu si vybrať autá s oveľa menšou emisnou stopou.

Efektívnejšie využívanie áut

Ekologická téma sa zase plynule prelína s efektívnym využitím áut. Poznáme aktuálne trendy ako napríklad car-sharing, keď sa autority snažia apelovať na ľudí, aby nemusel nutne každý člen rodiny vlastniť auto, ale aby sa napríklad spoločne do práce zviezli ľudia z rodiny či zo susedstva. Rovnaký trend môžeme uplatniť aj pre firmy. V prípade firiem je aj ekonomicky efektívnejšie zvoliť klasický operatívny lízing na 24 až 60 mesiacov, alebo v prípade urgentnej potreby krátkodobý prenájom vozidiel.

Je to efektívnejšie z viacerých dôvodov. Firma nemusí v autách viazať finančné prostriedky, ktoré vie radšej využiť na svoje investície a rozvoj. Všetky starosti prechádzajú na lízingovú spoločnosť. Hovoríme o kontrole mobility zamestnancov, o poistkách, servisných prehliadkach, kontrole nákladov. Lízingová spoločnosť vie pri poskytovaní vozidiel a servisu preniesť svoje veľkoodberateľské zľavy.

shutterstock-785113657_c0a80301-e623-af44.jpg

Vyššia miera flexibility

V prospech operatívneho lízingu oproti klasickému nákupu hovorí vyššia miera flexibility. Autá vo vozovom parku dokáže firma rýchlejšie meniť, obnovovať, a najmä, platí si len sumu za lízing, nemusí autá fyzicky kupovať. Je to riešenie nielen pre veľké firmy, ale aj menších podnikateľov. Stačí si len nájsť ten správny lízing, správne podmienky, a v takom prípade netreba hľadať ani zľavové kupóny. Aj v ponuke vozidiel nájdeme rôzne typy, ktoré by mali uspokojiť všetky skupiny podnikateľov a firiem – nájdeme tam vozidlá ako Škoda Fabia s nižšími mesačnými splátkami, no aj napríklad prémiovejšie automobily ako Mercedes-Benz GLB, Škoda Superb či VW Arteon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok