Niektorých Švédov po AstraZenece preočkujú dávkou inej vakcíny

TA3 TASR
20.4.2021 16:20

Švédski občania mladší ako 65 rokov, zaočkovaní prvou dávkou protikoronavírusovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, dostanú druhú dávku inej vakcíny. S odvolaním sa na tamojší úrad verejného zdravotníctva o tom informovala v utorok agentúra Reuters.

Niektorých Švédov po AstraZenece preočkujú dávkou inej vakcíny
TASR/Ján Krošlák

"Ľudia mladší ako 65 rokov, ktorí už dostali vakcínu Vaxzevria (od AstraZenecy), by mali namiesto toho dostať druhú dávku takzvanej mRNA vakcíny, ako sú Pfizer/Biontech alebo Moderna," uviedol vo vyhlásení švédsky úrad verejného zdravotníctva. Švédsko v marci preventívne pozastavilo očkovanie proti chorobe COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov, konkrétne tvorby krvných zrazenín. Tamojšie úrady neskôr povolili podávanie tejto očkovacej látky ľuďom starším ako 65 rokov.

Rovnaký postup navrhla začiatkom apríla aj nemecká Stála komisia pre očkovanie. Ľuďom mladším ako 60 rokov, ktorým už bola podaná prvá dávka vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, odporučila,  aby v rámci druhej dávky dostali očkovacie látky od firiem Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča očkovať proti ochoreniu COVID-19 dvoma odlišnými vakcínami v prípadoch, keď sú pre zaistenie optimálnej ochrany pred nákazou potrebné dve dávky očkovacej látky. Vo Švédsku doteraz aspoň prvou dávkou protikoronavírusovej vakcíny zaočkovali približne pätinu obyvateľstva. V tejto skupine sú takmer všetci klienti domovov sociálnych služieb. Očkovať sa postupne môžu aj ľudia nad 60 rokov. Švédske zdravotnícke úrady minulý týždeň informovali, že uvoľnia protiepidemické opatrenia pre ľudí, väčšinou seniorov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny proti novému koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča očkovať proti ochoreniu COVID-19 dvoma odlišnými vakcínami v prípadoch, keď sú pre zaistenie optimálnej ochrany pred nákazou potrebné dve dávky očkovacej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok