Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších okresov

TA3/TASR
19.4.2021 21:42

Nákaza afrického moru ošípaných sa rozšírila do okresov Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa. Na území Slovenska je tak nákaza už v 18 okresoch. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Daniel Hrežík.

Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších okresov
TASR/DPA (ilustračné)

"K okresom Bardejov, Gelnica, Košice - mesto, Košice - okolie, Michalovce, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou pribudli okresy Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa," priblížil Hrežik. Od júla 2019, keď sa nákaza na Slovensku objavila, evidujú 2200 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. Rezort dodal, že od septembra 2019 sa mor v chove domácich ošípaných nevyskytol.

Kontrolný odber vzoriek

"Keďže výskyt afrického moru u domácich ošípaných má dokázateľný súvis s výskytom moru u diviakov, pravidelný monitoring moru v chovoch ošípaných sa vykonáva vo všetkých chovoch v infikovanej a rizikovej oblasti afrického moru ošípaných," doplnil hovorca. Vo veľkochovoch je zabezpečený odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie moru v týždňových intervaloch a v menších chovoch sa vzorky odoberajú u všetkých uhynutých ošípaných starších ako dva mesiace.

Počet prípadov afrického moru v Európe sa počas roka 2020 dostal za hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. Najviac ich je v Poľsku – cez 4100 a viac ako 4000 v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny podľa rezortu výrazne ohrozujú naše územie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok