Ako jediní využívame kubánsky liek, ktorý zachraňuje končatiny

TA3 TASR SITA
23.2.2018 10:54

Robert Kaliňák viedol delegáciu našich ministrov, ktorá išla rokovať na Kubu o vzájomnej spolupráci. Slovensko chce podporovať reformy na "Ostrove slobody", zo spolupráce však rovnako ťaží. Ako jediní v EÚ využívame liek, ktorý dokáže pacientom zachraňovať končatiny.

Ako jediní využívame kubánsky liek, ktorý zachraňuje končatiny
SITA/Marko Erd

Slovenské spoločnosti na Kube

„Slovensko bude podporovať reformné zámery Kuby, pričom v mnohých oblastiach sme pripravení poskytnúť našich odborníkov“. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák na stretnutí s podpredsedom Rady ministrov a ministrom ekonómie a plánovania Kubánskej republiky Ricardom Cabrisasom v Havane. Kaliňák na Kube viedol delegáciu, v ktorej boli aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker a minister financií Peter Kažimír. Spolu rozoberali aj ďalšie možnosti rozvíjania vzájomných obchodných vzťahov. Na Kube je rozbehnutých niekoľko projektov, do ktorých sú zapojené slovenské spoločnosti najmä z oblasti energetiky.

Minister vnútra R. Kaliňák sa v Havane stretol aj s ministrom vnútra Kubánskej republiky Juliom Bermejom a podpredsedom Rady Ministrov, členom Rady štátu a Predsedom Stálej komisie pre implementáciu a rozvoj Marinom Murillom Jorgem.

Témou ich rokovaní bola reforma verejnej správy ESO, o ktorej časti prejavila záujem kubánska strana počas minuloročnej návštevy Slovenska, spolupráca pri implementácií bezpečnostných technológií a vyrovnanie sa s následkami klimatických zmien. V tejto súvislosti R. Kaliňák absolvoval bilaterálne stretnutia s kubánskym policajným prezidentom, hasičským prezidentom ako aj náčelníkom generálneho štábu pre mimoriadne situácie.

heberprot-p_7f000001-e67e-08ea.jpg

Kažimír podpísal Akčný plán

Minister financií Peter Kažimír viedol v Havane viacero rokovaní. Stretol sa so svojou rezortnou partnerkou ministerkou financií a cien Kubánskej republiky Linou Olindou Perdraza Rodriguez, s ktorou spoločne podpísali Akčný plán 2018. Tento dokument znamená pokračovanie spolupráce medzi oboma ministerstvami a potvrdzuje záujem kubánskej strany o naše poznatky a skúsenosti. Na základe dohody budú experti MF SR spolupracovať s kolegami z Kuby najmä v oblasti fiškálnej a daňovej politiky.

V rámci bilaterálnych rokovaní sa minister Kažimír stretol aj s ministrom energetiky a baní Alfredom López Valdésom, s ktorým hovorili okrem iného aj o rekonštrukcii elektrárne vo Feltone. Počas rokovaní s ďalšími predstaviteľmi kubánskej vlády sa hovorilo o doterajšej spolupráci v oblasti energetiky, zdravotníctva, či poskytovaní skúseností zo strany slovenského rezortu financií.

Centrum pre liečbu na Slovensku

Aplikácia lieku Heberprot-P (liečba diabetickej nohy) a spolupráca  v oblasti vedy a výskumu, najmä v oblasti biomedicíny boli hlavné body rokovania ministra zdravotníctva Tomáša Druckera s ministrom pre verejné zdravie Robertom Moralesom Ojedom.

Slovensko deklarovalo záujem vybudovať Centrum pre liečbu diabetickej nohy na Slovensku, ktoré by slúžilo aj pacientom z iných krajín Európy. Kubánsky liek Heberprot-P. je využívaný v 23 krajinách sveta, Slovensko je prvou a jedinou európskou krajinou, v ktorej sa používa. Aj vďaka jeho nasadeniu v slovenských nemocniciach sa už podarilo predísť amputácii v stovke prípadov diabetikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok